Basketbal - 27.01.2020 11:23

Tragická smrť Kobeho Bryanta zasiahla srdcia všetkých. Kto mu vzdal úctu?

Tomáš Magáth Autor: Tomáš Magáth | Zdroj: sita, huste.tv

Havária vrtuľníka na palube s niekdajším skvelým basketbalistom Kobe Bryantom zasiahla nielen športový svet. V nedeľu večer za basketbalovou ikonou smútili aj umelci. Práve v deň úmrtia Bryanta sa totiž v Los Angeles konalo odovzdávanie hudobných cien Grammy. Smútok z tragédie bolo cítiť všade - na červenom koberci aj na hlavnom pódiu. Galavečer sa totiž konal tam, kde celé dve dekády žiaril Bryant v tíme Los Angeles Lakers - v hale Staples Center. Účastníci podujatia sa o nešťastí dozvedeli niekoľko minút pred začiatkom televízneho prenosu.

"Toto je pre Kobeho," povedala pred svojim vystúpením speváčka Lizzo, ktorá si domov odniesla tri gramofóniky - za Najlepší sólový popový výkon (Truth Hurts), Najlepší tradičný r'n'b výkon (Jerome) a Najlepší súčasný urban album (Cuz I Love You - Deluxe). "Svet prišiel o hrdinu," povedala moderátorka večera speváčka Alicia Keys.

Mnoho hudobníkov sa nevyhlo slzám, ďalší len veľmi ťažko ovládali svoje emócie. "Delili ma dve sekundy od toho, aby som sem neprišiel," prezradil producent Hit-Boy, ktorý sa napokon rozhodol na podujatí zúčastniť z úcty k svojim príbuzným, ktorí išli s ním.

Na akcii nechýbal ani majiteľ klubu amerického futbalu New England Patriots Robert Kraft, ktorý Bryanta osobne poznal. "Nič nemôžeme považovať za samozrejmosť. Mali by sme mať vždy v mysli tých, na ktorých nám najviac záleží," poznamenal.

Neymar sa správu o smrti basketbalovej legendy dozvedel počas polčasovej prestávky ligového zápasu

Keď brazílsky futbalista Neymar v 52. min nedeľňajšieho zápasu 21. kola francúzskej Ligue 1 na ihrisku Olympique Lille spečatil víťazstvo parížskeho St. Germain (2:0), pri gólovej oslave vzdal hold legendárnemu americkému basketbalistovi Kobemu Bryantovi. Niekdajší dlhoročný hráč tímu NBA Los Angeles Lakers v nedeľu tragicky zahynul vo veku 41 rokov pri havárii vrtuľníka v Kalifornii.

Neymar, ktorý v stretnutí skóroval dvakrát, po premenenom pokutovom kope so smútkom na tvári zdvihol dva prsty na pravej a štyri na ľavej ruke ako znak čísla 24, ktoré Bryant nosil na drese počas svojej fenomenálnej kariéry. Vzápätí sa ešte za Bryanta pomodlil.

Brazílsky zakončovateľ po skončení duelu priznal, že správu o Bryantovom tragickom skone sa dozvedel v priebehu prestávky. "Na chvíľu som si išiel pozrieť správy na sociálnych sieťach a prečítal som si, že Kobe je mŕtvy. Je to smutná správa pre svetový šport a pre nás všetkých, nielen pre fanúšikov basketbalu. Poznali sme sa, preto som si po strelenom góle spomenul na Kobeho. Dúfam, že odpočíva v pokoji," povedal 27-ročný Neymar.

Golfistu Woodsa šokovala správa o Bryantovej smrti, tragický odchod basketbalovej legendy zasiahol aj účastníkov Pro Bowlu

Jóbova zvesť o tragickom úmrtí niekdajšieho skvelého amerického basketbalistu Kobeho Bryanta veľmi rýchlo obletela celý svet. Dozvedali sa o tom ľudia zo širokého spektra verejného aj športového života. Jeden z najlepších golfistov histórie Tiger Woods sa o tragédii dozvedel priamo počas turnaja v kalifornskom San Diegu tesne po tom, ako absolvoval svojich 18 súťažných jamiek na turnaj PGA. Šokujúcu správu mu zvestoval jeho caddy Joe LaCava. "Prosím?" znela reakcia 44-ročného golfistu. "Je to jeden z najšokujúcejších a najtragickejších dní, akých som bol súčasťou," povedal pre médiá víťaz pätnástich turnajov kategórie Major.

Woodsa s Bryantom nespájalo iba to, že obaja boli športovci. Na výslnie sa dostali takmer súčasne v roku 1996. Woods vtedy v októbri vyhral svoj prvý turnaj PGA v Las Vegas, Bryant o mesiac debutoval v NBA vo farbách tímu Los Angeles Lakers. A obaja potom dlhé roky vládli svojim športom. Stretávali sa, keď bývali neďaleko seba v Newport Beach, no v spojení zostali aj po tom, ako sa Woods presťahoval na Floridu. Fenomenálny golfista v nedeľu priznal, že predmetom ich spoločných debát bolo okrem iného aj odovzdávanie si skúseností z vrcholového športu, ktoré oboch posúvali vpred.

Pamiatku tragicky zosnulého basketbalistu, ktorý sa stal obeťou havárie vrtuľníka, si v nedeľu uctili aj aktéri výberového súboja Pro Bowl v americkom futbale, ktorý sa konal vo floridskom Orlande. Výber Americkej konferencie zvíťazil nad Národnou konferenciou 38:33. Po skončení však aktérom nebolo príliš do reči. "Nechceme o tom hovoriť, je to príliš silný nápor na psychiku," zhodli sa hráči. "Zasiahlo to srdcia nás všetkých. Slovami sa nedá opísať, čo cítime. Keď počujeme, že Kobe odišiel, je to niečo šialené," hovoril za mnohých cornerback tímu Detroit Lions Darius Slay. Defenzívny hráč Philadelphie Eagles Fletcher Cox poznamenal: "Celá šatňa zostala šokovaná tou správou. Nikto nechcel veriť, že je to pravda. Je to veľmi smutná správa pre celý svetový šport."

Tomáš Magáth

Tomáš Magáth

Viac článkov od autora