Basketbal - 31.03.2020 21:57

Čínska basketbalová liga môže naplniť optimizmom, ale odďaľuje to

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Veľmi pozitívnou správou pre fanúšikov po celom svete bude moment, kedy sa obnoví prvá pandémiou prerušená súťaž. Prísť by to dokonca mohlo skôr ako sa očakávalo a s touto možnosťou sa vážne pohrávajú Číňania. Krajina, v ktorej nákaza vypukla, zabojovala chvályhodne, dianie dostáva naspäť pod svoju kontrolu a čoskoro by sa to mohlo prejaviť aj v spoločenskej sfére. Konkrétny dátum je však zatiaľ veľmi otázny. Čínska basketbalová asociácia pôvodne vypísala ako dátum obnovenia súťaže prvý aprílový víkend, onedlho rozhodla, že pôjde až o polovicu apríla a najnovšie je reč o začiatku mája.

Obnovenie zápasového programu znamená, že sa do haly v jednom momente dostane zhruba stovka ľudí a vytvoriť pre nich stopercentne bezpečné prostredie, je veľkou výzvou. O divákoch zatiaľ nie je ani reč a minimálne niekoľko prvých kôl novospustenej súťaže bude prebiehať pred prázdnymi tribúnami. Nateraz posledné zápasy CBA sa hrali 21. januára. Pokiaľ by sa podarilo obnoviť dianie už po troch mesiacoch, dodalo by to veľa optimizmu aj do ďalších športových súťaží. Za hazard so zdravím hráčov, trénerov, rozhodcov či funkcionárov to však nestojí.

Kluby sú na svoje ďalšie zápasy pripravené. Späť do krajiny boli povolaní legionári, ale práve návrat Číňanov zo zahraničia alebo príchod viacerých cudzincov problémy s koronavírusom v krajine obnovil a opäť úrady pripúšťajú, že nemajú všetky prípady pod svojou kontrolou. Vrátení basketbalisti sú momentálne v dvojtýždňovej karanténe a následne sa budú môcť zapojiť do diania. Najpravdepodobnejšou alternatívou dohrania základnej časti je využitie len dvoch hál. V nich mužstvá medzi sebou dohrajú ostávajúce duely a počet účastníkov sa následne zníži z 20 na 12. Piaty až dvanásty celok zabojuje o to, kto získa právo vo štvrťfinále vyzvať celky z elitnej štvorky.

Vedenie ligy už má vyhliadnuté aj konkrétne mestá, ktoré zaviedli efektívne karanténne opatrenia a situácia okolo vírusu Covid-19 sa v nich javí ako zabezpečená. Okolo basketbalových tímov sa vytvorí absolútna bublina. Fungovať budú v striktne uzavretej a neustále monitorovanej oblasti a pravidelne budú prebiehať zdravotné kontroly. Vyraďovacia fáza by sa teoreticky potom už mohla hrať v domovských stánkoch konkrétnych mužstiev, ideálne aj s divákmi. Tieto stratégie pozorne sleduje aj americká NBA. V Spojených štátoch je síce situácia okolo koronavírusu ešte nebezpečnejšia, ale súťaž oznámila len svoje prerušenie, nie ukončenie. Rovnako sa špekuluje o jednej alebo dvoch halách, v ktorých by sa dohrala dlhodobá časť. Podľa mediálnych špekulácií pripadá do úvahy Las Vegas, ale aj Bahamy či univerzitný kampus v oblasti Michiganu, Iowy či Ohia, kde je zatiaľ evidovaný nízky počet nakazených.


Čínsky basketbal má vo svete cveng aj napriek absencii medzinárodných úspechov. Najlepším olympijským aj šampionátovým umiestnením je 8. miesto, zatiaľ čo na minuloročných MS Číňania pre neúspešnú kvalifikáciu chýbali. S Amerikou však basketbalové vzťahy udržujú. Dôkazom bola aj séria exhibičných zápasov s tímami NBA v lete 2019.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora