Basketbal - 13.06.2020 21:42

Štyridsiatka na krku, no španielsky veterán chce zabojovať o OH

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/sita

Posun olympijských hier o rok dal priestor viacerým reprezentantom, aby ešte zabojovali o svoje miesto v národnom tíme a nenechali si prestížny turnaj ujsť. Jedným z najjagavejších a najnezvyčajnejších príkladov je španielsky basketbalista Pau Gasol, ktorý v rokoch 2001 až 2019 pôsobil v NBA a kariéru končiť nechce. Rád by sa ešte minimálne rok po najslávnejších palubovkách premával, avšak nevylúčil ani návrat do Barcelony, ktorej by tak venoval prvý aj posledný rok svojho profesionálneho pôsobenia.

Situáciu čoskoro štyridsaťročného basketbalistu komplikuje aj fakt, že uplynulý ročník celý premaródoval s chodidlom a koronavírusom obmedzené fungovanie zdravotníckych zariadení jeho regenerácii rovnako nepomohlo. Gasol v rokoch 2009 a 2010 dvakrát vyhral NBA vo farbách Lakers a naposledy sme ho mohli vídať v drese Milwaukee Bucks. So španielskou reprezentáciou má na konte dve striebra a jeden bronz z olympijských hier, tri tituly majstra Európy a jeden majstra sveta.

Na začiatku júla bude oslavovať svoje štyridsiate narodeniny, no tvrdí, že sa stále cíti dobre a pokiaľ sa všetko po poslednej operácii dá dokopy, určite ešte chce hrať. Citlivo však sleduje aj dianie v NBA. Obnovenie súťaže a natiahnutie tohtosezónneho kalendára do leta, podľa neho ovplyvní program sezóny 2020/21, čo by sa mohlo odraziť na neúčasti najlepších hráčov sveta v Tokiu. Titul z brazílskeho Ria obhajujú Američania, ktorí v semifinále vystavili stopku Španielom. Tí v dramatickom zápase o bronz pokorili Austráliu. Na svetovom šampionáte 2019 brali Španieli zlato, keď si vo vyraďovacej fáze postupne poradili s Poľskom, Austráliou a Argentínou.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora