Basketbal - 05.04.2021 17:11

Najväčší frajer školy! Semifinále NCAA rozhodla exkluzívna trojka

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Spojené štáty americké v týchto dňoch hľadajú najlepšie univerzitné tímy v rôznych športoch, vrátane basketbalu. Rozhodnuté je už aj v 68-člennom hlavnom basketbalovom turnaji NCAA, kde sa zrodila poriadna dráma v semifinálovej konfrontácii medzi washingtonskou katolíckou Gonzaga Univesity a Kalifornskou univerzitou. Mimoriadne dramatický duel rozhodol trojbodový buzzer beater v samom závere a po ňom sa všetka pozornosť obrátila k jedinému chlapovi.

Kalifornská UCLA 3,3 sekundy pred koncom prvého predĺženia vyrovnala na 90:90, no ide o šport, v ktorom neradno vypustiť čo i len jedinú sekundu. Súper obstaral bleskovú rozohrávku, Jalen Suggs dostal dianie na polovicu súpera a približne zo vzdialenosti dvanástich metrov vyslal strelecký pokus za tri body. Ten so sirénou padol a ani samotní tréneri neverili tomu, čo práve videli.

Suggsova sláva však trvala len dva dni. Gonzaga, na univerzitnej scéne spadajúca do konferencie WCC na západnom pobreží, naposledy prenikla medzi najlepšiu osmičku tímov, no v tejto fáze stroskotala. V roku 2020 sa finálový turnaj nehral a tentoraz si výrazne polepšila. Vo finálovom však podľahla výberu súkromnej baptistickej univerzity Baylor. Tá šla do akcie ako papierovo najsilnejší tím z juhu krajiny, kým Gonzaga je najlepším západoamerickým celkom.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora