Basketbal - 05.07.2021 15:55

Českí basketbalisti prepísali históriu. Zahrajú si na olympiáde v Tokiu!

Tomáš Horváth Autor: Tomáš Horváth | Zdroj: Huste.tv/Instagram

V uplynulých dňoch sa pred blížiacimi sa Olympijskými hrami v Tokiu hrala basketbalová kvalifikácia mužov. Predstavili sa v nej aj českí reprezentanti, ktorí v skupinovej fáze narazili na Turecko a Uruguaj. Vďaka tesnej výhre nad juhoamerickou krajinou sa prebojovali do playoff, kde sa chceli pokúsiť o zázrak. Ten sa podaril a Česko tak bude mať svoje zastúpenie pod piatimi kruhmi v tomto kolektívnom športe.

V semifinále kvalifikácie Čechom žreb príliš neprial, keď im prisúdil favorizovaných Kanaďanov. Väčšinu času v zápase však viedli práve naši geografickí susedia, no napokon duel dospel až do predĺženia, keď sa v riadnom hracom čase skončil 94:94. O osude stretnutia rozhodovali až posledné sekundy, pričom hrdinom sa stal hráč Chicaga Bulls Tomáš Satoranský. Skúsený reprezentant necelé dve sekundy pred koncom úspešne zakončil za dva body. Kanaďania síce ešte dostali možnosť jedného útoku, avšak tú nezužitkovali, a tak sa zo senzačného postupu radovali českí basketbalisti.

Finálový duel kvalifikácie odohralo Česko proti Grécku. Opäť v úlohe menšieho outsidera, no odhodlaní zabojovať o historický postup, nastúpili do rozhodujúceho súboja. Napokon z toho veľká dráma nebola. Gréci bez Giannisa Antetokounmpa, ktorý ešte bojuje o titul v NBA spoločne so svojim bratom Thanasisom, ani raz v zápase s Českom nevyhrávali. Výrazný náskok si družina okolo Tomáša Satoranského vybojovala v tretej štvrtine, ktorú vyhrala o dvadsať bodov. Celkovo sa Česi radovali z víťazstva 97:72 a tiež vysnívaného postupu na olympijský turnaj. V Tokiu si zahrajú proti USA, Francúzsku a Iránu v skupine A.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa cz.basketball (@cz.basketball)

Tomáš Horváth

Tomáš Horváth

Viac článkov od autora