Basketbal - 03.09.2021 10:41

Federálny pohár obhajuje Lučenec, hoci poriadne bradatý

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv/basketliga.sk

Po osemnástich rokoch sa do basketbalového kalendára vracia česko-slovenský pohár, ktorý bude fungovať pod značkou Tipsport a zúčastní sa ho šestica slovenských a šestica českých tímov. Nechýba medzi nimi Lučenec, ktorý je obhajcom titulu z najaktuálnejšej edície, ale od roku 2003 sa toho v každom klube udialo veľmi veľa. Skupinová fáza sa rozbehne v štyroch mestách v rámci miniturnajov a až tri budú mať svoje dejisko u nás, konkrétne v Leviciach, Spišskej Novej Vsi a v Bratislave. Štvrté zoskupenie nájde počas najbližšieho víkendu svoj domov v českom Děčíne. Z každej zo štyroch základných skupín postúpi len víťaz, aby sa následne predstavil vo Final Four, ktoéý je naplánované na 10. - 11. septembra.

V základnej skupine A sa stretne posledný víťaz česko-slovenského pohára, s aktuálnym vicemajstrom Slovenska a bronzový celok z Českej republiky. Domáce Levice budú vo svojom domovskom stánku hostiť BKM Lučenec a Geosan Kolín, pričom program otvorí piatkové stretnutie dvoch slovenských tímov. Kolín si v sobotu zmeria sily s Lučenčanmi a v nedeľu s Levicami. Hoci sa turnaj hrá pred štartom samotnej sezóny, pre jednotlivé celky to je skvelý priestor na absolvovanie kvalitných duelov a oťukanie s obmenenými kádrami súperov. "Myšlienka konfrontácie českých a slovenských tímov sa mi veľmi páči. Myslím si, že je to zaujímavé aj pre hráčov, trénerov a taktiež pre fanúšikov. Možno trošku škoda, že sa to hrá pre nás v úplnom začiatku prípravného obdobia. Verím však, že to prinesie zaujímavé zápasy," cituje odhodlané slová levického trénera Michala Madzina web Basketliga.sk.

Diane B-skupiny sa bude odohrávať v Českej republike a po boku dvojice tímov spoza Moravy sa v tejto konkurencii predstaví BC Prievidza. Tím z Hornej Nitry poskladal pomerne mladý tím, ktorý má pred sebou veľkú výzvu. Čeliť bude trojnásobnému šampiónovi USK Praha a Děčínu, ktorý sa síce z českého titulu nikdy netešil, avšak jeho história si pamätá osem medailových umiestnení. Domáci Děčínčania sa navyše v minulej sezóne dostali do finále Alpsko-jadranského pohára, čo ich kvalitu ešte podčiarkuje. "Som veľmi rád, že si zahráme s takými stálicami, ako sú USK a Děčín. Veľmi ma teší, že sa budeme môcť porovnať a verím, že každý jeden zápas nás posunie dopredu. Aj pre náš mladý tím to bude super skúsenosť," skonštatoval na margo súperov Maroš Helmecy.

"Céčko" sa bude hrať na palubovke úradujúceho majstra Slovenska, ktorého prídu preveriť dva celky, ktoré možno nemajú až takú zvučnú minulosť, no dávajú o sebe vedieť práve v súčasnosti. Pardubice brali v rokoch 2016, 2017 a 2018 bronz, čo bolo ich historicky najlepšie umiestnenie v najvyššej domácej súťaži, kým Olomouc obsadil tretie miesto v sezóne 2018/19. Uplynulý ročník však BK Olomoucko, ktorý bude so Spišskými Rytiermi v piatok otvárať program tejto skupiny, obsadil v českej lige posledné dvanáste miesto, zatiaľ čo Pardubice stroskotali vo štvrťfinále domácej ligy, ale meno si spravili triumfom v Alpsko-Jadranskom pohári. "Tento pohár je skvelou myšlienka a určite držím palce tomuto projektu aj do budúcna. Tímy to dobre pripraví na novú sezónu. Samozrejme, či ide o akúkoľvek súťaž alebo aj 'len' o priateľský zápas, vždy je naším cieľom v zápase zvíťaziť. Na jednej strane je síce pravda, že pohár má slúžiť aj ako príprava na sezónu, no na druhej strane ide o prestížnu záležitosť a určite budeme chcieť družstvá z vyspelejšej basketbalovej krajiny poraziť," ambiciózne vyhlásil tréner Štefan Svitek, ktorý vedie Spišskú Novú Ves.

Bratislavská D-skupina bude mať opäť zloženie z dvoch slovenských tímov a jedného českého. Inter a Iskru Svit, tretí a štvrtý tím SBL z minulej sezóny, doplní tradične silná Opava. Štvornásobný majster Českej republiky ladí formu na kvalifikáciu Ligy majstrov a proti nemu budú stáť dva celky, ktoré len nedávno skompletizovali svoj káder. Bratislavský tím sa síce pripravuje na azyl v Pezinku, ale budúcosezónny tím má byť opäť kvalitnejší a najmä skúsenejší. Pod Tatrami idú vyslovene stavať na skúsenosti a práve súboje s Interom a Opavou môžu naznačiť, aké rozhodnutie to bolo. "Som rád, že sa to podarilo. Česky basketbal je na veľmi dobrej úrovni a môžeme sa s ním porovnať a vidieť, akým smerom slovenský basketbal smeruje. Bude to pre nás veľmi ťažký zápas, ale myslím si že je to pre nás všetkých taká úvodná skúška, kde musíme ukázať našu bojovnosť a náš charakter," povedal pre Basketligu pivot Svitu Jakub Mokráň.