Basketbal - 30.11.2021 00:01

Päť minút pred koncom viedli, ale koncovku nezvládli

Tomáš Magáth Autor: Tomáš Magáth | Zdroj: sita

Aj po druhom vystúpení v A-skupine kvalifikácie o postup na majstrovstvá sveta 2023 má slovenská mužská basketbalová reprezentácia na konte víťazstiev nulu. Po domácej prehre s Belgičanmi (57:83) Slováci prehrali v Rige s domácimi Lotyšmi po zlepšenom výkone 74:82. Po dvoch zápasoch sú zverenci trénera Olega Meleščenka na poslednom mieste tabuľky A-skupiny s bilanciou dvoch prehier. Na čele sú Belgičania, ktorí po triumfe nad Srbmi (73:69) majú dve víťazstvá. Najbližšie stretnutia kvalifikácie MS 2023 sú na programe vo februári 2022. Slováci sa najprv predstavia v Srbsku (25. 2.) a následne si doma zahrajú proti tomu istému súperovi (28. 2.).

"Veľká vďaka patrí môjmu tímu, ktorý bojoval až do konca. Po prvom zápase proti Belgicku sme sa dosť zlepšili. Pre nás je to po dlhom čase nová úroveň, budujeme nové a mladé družstvo. Verím, že od zápasu k zápasu sa budeme zlepšovať. Prehrali sme po drobných detailoch, potrebujeme skúsenosti z podobných zápasov," uviedol Oleg Meleščenko na webe basketliga.sk.

V úvode viedli Lotyši 7:0 aj 18:7, ale zlepšená práca Slovákov v obrane aj útoku sa premietla do pozitívnejšieho vývoja skóre. Dve minúty pred koncom prvého polčasu slovenskí reprezentanti prvýkrát viedli (34:33) a prvý polčas napokon prehrali o jeden bod (34:35). V tretej štvrtine sa Slováci dostali do štvorbodového vedenia (39:35) a pred záverečnou desaťminútovkou prehrávali len o dva body (54:56). Hostia pokračovali v koncentrovanom výkone a osem minút pred koncom po dvoch bodoch Mareka Doležaja viedli najvyšším rozdielom v zápase 61:56. Neskôr po zakončení Krajčovíča bolo ešte 68:64 pre Slovensko, ale záverečná päťminútovka patrila Lotyšom. Odmenou im bolo osembodové víťazstvo. Najlepším strelcom slovenského tímu bol Vladimír Brodziansky s 21 bodmi. Legionár zo španielskej Badalony pridal aj šesť doskokov a tri asistencie.

"Lotyši majú dobrých hráčov na všetkých postoch. Hrali veľmi dobre, na konci trafili ťažké strely, klobúk dolu. My sme svoje pokusy na konci zápasu nepremenili. Dobrá lekcia, z ktorej sa musíme poučiť a zahrať lepšie v koncovke. Treba nadviazať na to dobré a pokračovať v tejto intenzite," zhodnotil Brodziansky.

Taliansky tréner Lotyšov Luca Banchi sa tešil z víťazstva po vyrovnanom priebehu. "Po Belehrade je to ďalší tesný výsledok, ktorý ukázal, že naša skupina bude veľmi vyrovnaná. Prístup k zápasu bol oukej, hrali sme solídnu obranu a excelentne v útoku. Vytvorili sme si mnoho voľných pozícií, ale nepremenili sme ich. To ovplyvnilo naše sebavedomie. Až v koncovke sme našli dobré pozície, v závere bol tím konzistentný v obrane aj útoku. Máme prvé víťazstvo a ja mám z toho pred ďalšími zápasmi dobrý pocit," povedal Banchi.

Tomáš Magáth

Tomáš Magáth

Viac článkov od autora
Tagy: TOP huste.tv