Program
Basketbal - 23.12.2021 17:02

Play-off Alpsko-Jadranského pohára s dvomi slovenskými tímami

Huste Autor: Huste | Zdroj: huste.tv

Slovenský basketbal bude mať dvoch zástupcov vo vyraďovacej fáze Alpsko-Jadranského pohára. Vo štvrtok podvečer ich mohol doplniť Inter Bratislava a zvýrazniť tak úspech nášho klubového basketbalu, no v domácom prostredí podľahol slovinskému KK Šenčur, ktorý sa tak dostal ďalej práve na jeho úkor. Jedno z dvoch postupových miest vo svojej skupine ukoristila Spišská Nová Ves aj Levice. Prievidza vo svojej česko-chorvátsko-slovinskej konkurencii neuspela. Minulý rok sa Alpsko-Jadranský pohár nehral, v predošlých edíciách sa o našu reprezentáciu starali Patrioti Levice, ktorí si v sezóne 2017/18 zahrali finále.

Duel Interu so Šenčurom uzavrel program skupinovej fázy tejto súťaže, pričom veci boli úplne jasné. Víťaz zápasu šiel ďalej a vo štvrťfinále si zmeria sily so Spišskou Novou Vsou, čo mohol byť pre slovenského fanúšika zaujímavý a v pohárovej Európe nezvyčajný duel. Lenže žlto-čierni od úvodu za súperom zaostávali, prvú štvrtinu prehrali päťbodovým rozdielom a hoci do polčasovej prestávky manko zmazali a otočili, vyrovnaný zápas hľadal víťaza až v predĺžení. To sa stalo korisťou Šenčuru, ktorý tak slovenskému klubu oplatil novembrovú prehru 74:95, pri ktorej nastúpil v úspornejšej zostave.

Dobrý dojem z prebiehajúceho ročníka však tvoria Levice, ktoré v základnej skupine A vyhrali päť zo šiestich zápasov a usadili sa na prvej priečke. Spoločne s nimi idú ďalej aj české Pardubice. Levičania tak od vzniku turnaja v roku 2015 nikdy nechýbali vo vyraďovacej fáze a to bez ohľadu na formát, ktorým sa práve hralo. V minulosti sa osem tímov rozdelilo do dvoch základných skupín, po zvýšení počtu účastníkov sa rozdelili do štyroch štvorčlenných. Tento rok bolo v hre viac slovenských mužstiev a medzi lepšiu polovicu z nich sa radia aj Spišskí Rytieri. Tí obsadili v skupine druhé miesto, čo im zabezpečil triumf nad prvou poľskou Dabrowou Gorniczou v poslednom kole.