Novinky - 23.06.2008 14:22

Bedmintonistka trénuje pred olympiádou box

Tomáš Magáth Autor: Tomáš Magáth | Zdroj: SITA/joj.sk/magi

"Som veľmi rada, že svojou účasťou v Číne môžem urobiť dobrú propagáciu slovenskému bedmintonu, o ktorom veľa ľudí u nás ani poriadne nevie. Náš šport sa v médiách takmer neobjavuje. Bedmintonu sa venujem už sedemnásť rokov a nadovšetko som si ho obľúbila. Teraz pôsobím ako legionárka vo francúzskej najvyššej súťaži už piaty rok v tíme Mulhouse Red Star," hovorí účastníčka piatich majstrovstiev sveta v bedmintone, turnajov Super Series a trojnásobná účastníčka Swis Open. Počas olympijskej kvalifikácie, ktorá trvala dvanásť mesiacov, odohrala Sládeková približne 25 veľkých medzinárodných turnajov. "Bolo dobre, že vo svetovom rebríčku som minulý rok bola tak vysoko, že som nemusela hrávať kvalifikácie a nasadzovali ma priamo do hlavného turnaja. Vďaka tomu som získavala body do rebríčka, ktoré mi pomohli pri kvalifikovaní sa na olympiádu. Môj postup do Pekingu nebol iba záležitosťou jedného roka, pracovala som na tom niekoľko rokov. Som veľmi šťastná, že sa to napokon podarilo."
   
Bedminton patrí medzi fyzicky náročné športy. Útla reprezentantka v príprave trénovala aj pod dohľadom olympijského víťaza z roku 1952 Jána Zacharu. "Veľmi mi to pomohlo pri posilňovaní nôh. Takzvaným tancovaním v ringu som postupne získala väčšiu výbušnosť a mrštnosť. Pán Zachara, ktorý je senzačný človek, mi pomohol zlepšiť nielen fyzickú kondíciu, ale aj postreh a reflex a priestorovú orientáciu na kurte," pochválila dlhoročného trénera dubnických pästiarov Eva Sládeková.

O bedmintone sa vraví, že je fyzickou náročnosťou tenis na druhú a trénujú ho aj ruskí kozmonauti. Viac nám prezradí Eva Sládeková vo videu.


Trenčianska bedmintonistka v súvislosti s olympijským žrebom prezradila kuriozitu: medzi jej potenciálnymi súperkami je aj česká reprezentantka Kristína Ludiková, ktorá je tiež rodáčkou z Trenčína. "Bola by to bomba, keby sme hrali proti sebe. Ale neželám si to, lebo Kristína je naozaj dobrá," dodala Eva Sládeková.

Eva Sládeková, jedna zo zakladateľov trenčianskeho bedmintonového klubu M-Šport a aktívna trénerka detí v ňom, o svojom štarte na OH 2008 neoficiálne vedela už tri týždne. "Nechcela som nič unáhliť, preto som čakala až na jej oficiálne potvrdenie. Pravdu povediac, ešte stále si ani poriadne neuvedomujem, čo som dosiahla. Splnil sa mi sen a asi mi bude ešte niekoľko dní trvať, kým si to naplno uvedomím," opísala olympionička Sládeková svoje prvé pocity.

Tomáš Magáth

Tomáš Magáth

Viac článkov od autora