Atletika - 13.11.2019 20:26

Atlét sa oprel do MMA, známy bojovník vrátil úder

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

​Rozruch okolo zápasu storočia medzi Attilom Véghom a Karlosom Vémolom bolo ťažké nezachytiť aj pre športovo nezorienovaného človeka, no nie každému spravili tieto ceremónie radosť. Krátko po súboji sa na sociálnych sieťach v Českej republike strhla slovná prestrelka medzi bežcom na 800 a 1500 metrov, ktorý si vymenil zopár ostrejších slov s jednou z najväčších lokálnych hviezd zmiešaných bojových umení.

Po februárovom turnaji UFC, ktorý parádne naplnil pražskú O2 Arenu, sa o slovo v novembri prihlásila domáca scéna a na Oktagone 15 bola hlásená ešte vyššia návšteva. Nárast záujmu o krvavé jatky však atlét Jakub Holuša vôbec nechápe. "Ja by som to nenazval športom. Je to šou a nie šport. Zamyslime sa! Je pre našu generáciu dobré, že väčšina spoločnosti šalie nad touto akciou a pozerá sa na to, kto sa vie najlepšie mlátiť?" snažil sa príspevkom na Facebooku vyvolať diskusiu s nadpisom, že pre niektorých je táto akcia väčším zážitkom ako sledovať svetový rekord šprintéra Usaina Bolta. "Je dobré, že deti sledujú, ako z ľudí v klietke strieka krv a je to pre nich motivácia k pohybu? Poďme sa pokúsiť o to, aby naše deti nemuseli chodiť po závodoch na chirurgiu," apeloval na rodičov.

Už tento jeho status vyvolal rozporuplné reakcie a našiel si súhlasiacich aj odporujúcich ľudí. Chladného nenechali tieto slová ani Patrika Kincla, ktorý svoj prvý profesionálny MMA zápas absolvoval v roku 2007 a odvtedy si prešiel viacerými organizáciami. "Podľa mňa, tie najprimitívnejšie názory vždy vychádzajú z hlúposti jednotlivca alebo z neznalosti danej veci. Kuba ako športovca rešpektujem a ako človeka nepoznám. Nechcem sa ho dotknúť, tak sa uňho prikláňam k tej druhej veci. Prepáč, ale nemám dojem, že by ti na športujúcich deťoch nejako extra záležalo. Skôr ich berieš ako štít. Tvoj instagramový účet sa im rovnako príliš neprihovára. Možno ti stačí nútiť im obuv od tvojho sponzora, ale nevidím tam nič, čím by si im priblížil krásu atletiky," začal útočne bojovník welterovej váhy.

Ešte ostrejším spôsobom poniesol Kincl zvyšok svojho odkazu: "Nabudúce pokojne napíš, že ťa se*ie, že atletika nemá takú pozornosť ako MMA a neschovávaj sa za deti a tvoj de*ilný hashtag #nechcemdetivklietke. MMA z nich rozhodne nespraví vraždiace stroje. Naopak, môže ich zachrániť pred problémami a naučiť ich rešpektu a disciplíne," V závere Holušu pozval na tréning do gymu a odporučil mu, aby si nabudúce najprv zistil fakty a pozadie predtým, ako bude písať srdcervúce príspevky o škodlivosti niektorých športových disciplín.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora