Bojové športy - 07.12.2019 23:08

Anthony Joshua porazil Andyho Ruiza a vzal si späť všetky opasky!

Tomáš Horváth Autor: Tomáš Horváth | Zdroj: Huste.tv

Písal sa 1. jún tohto roka, kedy bol na programe titulový zápas boxerskej ťažkej váhy medzi Anthonym Joshuom a Andym Ruizom. Očakávalo sa, že to bude len ďalší skalp britského fenoména, veď Mexičan bol len náhradou za boxerov, ktorí sa z rôznych dôvodov Joshuovi nemohli postaviť a zápas prijal len päť týždňov pred jeho konaním. Opak sa stal skutočnosťou a Ruiz v siedmom kole poslal Brita po niekoľkýkrát v zápase k zemi a zobral mu tak všetky štyri najcennejšie opasky.

Okamžite tak nastali dohady, kedy a či vôbec dôjde k odvete. Obe strany sa napokon rýchlo dohodli a naplánovali si druhé stretnutie v ringu na dnešný deň, 7. decembra 2019. Miesto konania bolo netradičné a to saudskoarabský Rijád, kde bolo samotné dejisko otvorené len pár dní pred zápasom. Joshua si po prvej kariérnej prehre chcel napraviť reputáciu a získať svoje opasky späť, kým Ruiz si po tridsiatomtreťom víťazstve kariéry slávu užíval. Britský ťažkotonážnik navážil deň pred zápasom 107,5 kilogramu, čo je o päť kilogramov menej ako pri prvom stretnutí tejto dvojice a zároveň najmenej, čo Joshua navážil za posledných päť rokov. Ruiz naopak ešte pribral, keď sa jeho váha zastavila na čísle 128 kilogramov a teda o sedem kilogramov viac ako v júni.

Nič teda nebránilo odvetného zápasu, ktorý opäť prilákal pozornosť mnohých fanúšikov bojových športov. Už v závere prvého kola trafil čistú pravú Anthony Joshua a mierne natrhol súperovi obočie. To však na Ruizovi nezanechalo žiadne stopy a do druhej trojminútovky vstúpil pomerne aktívne. Nasledujúce kolá boli viac-menej pokojné a vyrovnané, čo potrápilo najmä bodových rozhodcov mimo ringu. Joshua si držal od Ruiza odstup a využíval tak väčšie rozpätie rúk, čo sa ukázalo najmä v siedmom kole, kedy Brit natriafal svojho súpera. Opäť to však nebolo nič vážne a tak mohla taktická bitka v pokoji pokračovať. Zápas sa napokon dostal až do posledného dvanásteho kola, po ktorom sa z víťazstva na body radoval Anthony Joshua, ktorý sa tak stal staronovým šampiónom ťažkej váhy a vzal si späť všetky štyri cenné opasky.

Tomáš Horváth

Tomáš Horváth

Viac článkov od autora