Bojové športy - 23.12.2019 22:17

Joshua sa s Wilderom ani Furym nemusí stretnúť do roku 2022

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Britský boxer Anthony Joshua zvládol odvetu s Andym Ruizom Jr. a bezprostredne po zápase sa nechal počuť, že už viac nebude plytvať energiu naháňaním Deontaya Wildera, ktorý dohodu očakávaného vzájomného zápasu komplikuje, a rovnako ani Tysona Furyho. Fanúšikovia napriek tomu verili, že si to rozmyslí, avšak zďaleka to nie je také jednoduché. "Diplomacia" vo svete boxu môže zaviniť, že podobného zápasu sa nedočkáme tri roky.

Prvé zmienky zápasu Joshua - Fury alebo Joshua - Wilder prišli v júni 2016. Druhý raz nabrali na vážnosti vyhlásením, že sa počká na výsledok súboja Wilder - Fury a následne sa pôjde na vec. Lenže toto meranie síl prinieslo remízu a plánom spravilo vážnu trhlinu. Rodák z Watfordu je držiteľom opaskom WBO, IBF a WBA, a to ho núti rešpektovať potenciálnych vyzývateľov o ktorýkoľvek z týchto titulov. Na prvú polovicu roka bola preto plánovaná konfrontácia o titul WBO s Ukrajincom Oleksandrom Usykom. Jeho pravdepodobnejší program však obstará Dereck Chisora a túto konfrontáciu to vzdiali. Pre A.J.-a to voľno neznamená. Právo zabojovať o opasok IBF má zase Kubrat Pulev, ktorý pred piatimi rokmi podľahol Vladimirovi Kličkovi, no ide o jeho jedinú kariérnu prehru v doterajších 29 dueloch.

Ak by sa počas kalendárneho roka 2020 skutočne Joshua absolvoval dve obhajoby, s Pulevom a Usykom, ťažko predpokladať, že by sa mal do ringu postaviť ešte raz. Rovnako po dve vystúpenia absolvoval aj v predošlých troch rokoch. Program sa tak môže skladať na kalendárny rok 2021, lenže to je najvyšší čas, kedy môže Dillian Whyte naplánovať útok na opasok WBC. To bude práca pre úspešnejšieho z dvojice Wilder - Fury. Keďže Anthony Joshua verí v zjednotenie opaskov vo svojej vitríne, bude len prihliadať tejto konfrontácii a sám si na prvú polovicu roka musí naplánovať niekoho iného.

Reálne možnosti, kedy by sa epický boj mohol uskutočniť a prvý raz v histórii by sa všetky štyri opasky mohli dostať do rúk jedného bojovníka, sú dve - záver roka 2021 alebo až ten ďalší. Britskí promotéri sa pre Skysports pred časom nechali počuť, že pravdepodobnejší je neskorší termín. Do hry totiž v tej chvíli vstúpia veľkí finančníci a vysielatelia. Svetový box týmto duelom vojde do novej éry a všetci budú chcieť byť pri tom. Hnať sa do toho pravdepodobne nikto nebude. Rovnaký zdroj pripomína obdobie pred prvým duelom Joshuu s Ruizom. Dlhých 37 mesiacov existovali dvaja nezdolaní svetoví šampióni ťažkej váhy - Joshua a Wilder - no nikto nebol schopný doladiť ich stretnutie.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora