Bojové športy - 01.01.2020 19:16

Súpera knokautoval v sedemdesiatke - padol svetový rekord

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Aktívnu boxerskú kariéru ukončil v roku 1983, no o tridsaťšesť rokov neskôr si povedal, že by to ešte raz v ringu skúsil. Albert Hughes Jr. zlomil Guinessov svetový rekord, keď vo veku 70 rokov absolvoval profesionálny zápas a v ňom súperovi uštedril K.O. Tým nešťastníkom bol štyridsiatnik Tramane Towns, ktorý neboxoval od roku 2008 a pri návrate zhoršil svoju bilanciu na sedem prehier v siedmich vystúpeniach.

Rodák z Kentucky má v štatistikách zapísaných jedenásť víťazstiev a sedem prehier. Nejde o mimoriadne zvučné meno v tomto športe, ale predsa len niečo za sebou už má. Svoj profesionálny debut si odkrútil v roku 1975, kedy bol na vrchole síl Muhammad Ali a absolvoval jednu zo svojich najslávnejších bitiek, "Thrilla in Manila" proti Joeovi Frazierovi. Hughes vo svojich prvých desiatich zápasoch našiel premožiteľa jediný raz a našliapnuté mal na slušnú kariéru, avšak na konci 70. rokov mu do cesty prišli kvalitnejší súperi a nakopili mu štyri prehry za necelé dva roky.

Návrat do akcie nemal za cieľ nič iné, len prekonanie rekordu najstaršieho víťaza profesionálneho boxerského zápasu. Aj preto sa hľadalo v radoch menej úspešných bývalých profesionálov a Towns, ktorý sa z výhry netešil ani raz, sa nechal zlákať na možnosť predsa len jeden úspech zapísať. Fanúšikovia boj v Indianapolise kriticky rozniesli. Ani jeden z aktérov vôbec nepôsobil, že je v dobrej forme, chýbala energia, rýchlosť a v neposlednom rade aj kvalita. Aj tak sa v druhom kole podarilo Hughesovi súpera dvakrát trafiť dostatočne tvrdo na to, aby šiel k zemi. Po druhom páde rozhodca dianie odmával. Arénou sa poniesol diplomatický potlesk a po ňom sa už pozornosť sústredila na "skutočných" osem zápasov večera.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora