Bojové športy - 12.02.2020 12:54

Bývalý Furyho tréner prezradil problémový zlozvyk boxera

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Už len desať dní nás delí od očakávanej odvety titulového zápasu o opasky šampióna ťažkej váhy medzi Tysonom Furym a Deontayom Wilderom. Dvojica sa prvý raz stretla v decembri 2018 a zrodil sa málo vídaný scenár. Brit Fury bol svojmu americkému sokovi viac ako vyrovnaným súperom, avšak dvakrát za dvanásť kôl padol k zemi a rozhodcovia videli dianie ako remízu. Možné vysvetlenie dvoch pádov svojho bývalého zverenca prezradil Ben Davison, ktorý roky pracoval na zlepšovaní "Gypsy Kinga". Dôvodom mal byť pohybový zlozvyk, nad ktorým by nejeden pokrútil hlavou.

Hoci ide o šport, v ktorom sa udiera výlučne rukami, práca nôh je mimoriadne dôležitá. 31-ročný rodák z Manchestru v rámci akéhosi psychického upokojenia poskakuje namieste, dotýka sa svojej tváre, utiera si nos a tým pádom sa stane na sekundu až dve totálne zraniteľný. "Boxeri majú množstvo zvykov a rituálov. Sú však veci, ktoré ak robíte na profesionálnej úrovni pridlho, zaplatíte za ne," povedal tréner Ben Davison. Namiesto pohybu vpred, vzad a odskočenia od súpera, je Furyho zlozvykom ostať na dosah. Wilder ho však dokázal presvedčiť o tom, že nie je nezraniteľný napriek tomu, že vo svojich 30 dueloch nenašiel ani raz premožiteľa.

Takéto krátke výpady prišli podľa Davisona v ôsmom aj dvanástom kole, čo okamžite Deontay Wilder využil na úder ako z kanóna. "Je to vec, na ktorú si musí dávať veľký pozor a na tréningoch si od toho intenzívne odvykať. Keď potrebuje chvíľku na 'zresetovanie', spraviť krok do strany, zmeniť pozíciu a vzdialiť sa. Wilderov tím si túto chybu v jeho štýle všimol a zapracoval na jej trestaní," dodáva kouč. Hovorí sa, že starého psa novým kúskom nenaučíš a zvyk je železná košeľa. Eliminovanie tohto nedostatku však môže byť pre Furyho podmienkou k tomu, aby odvetný zápas zvládol. Naň sa môžeme tešiť v noci z 22. na 23. februára a dejiskom bude Las Vegas. Hlavný zápas večera má prísť na rad približne o piatej hodine ráno.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora