Bojové športy - 19.02.2020 21:17

Fury - Wilder 2: tretia najväčšia odveta histórie

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Box je športom, ktorý má množstvo organizácií aj váhových kategórií. Niektoré verejnosťou príliš nehýbu, no občas príde zápas, o ktorom vie aj menej zorientovaný laik. Jeden taký sa uskutoční 23. februára v skorých ranných hodinách (stredoeurópskeho času) medzi Deontayom Wilderom a Tysonom Furym. Stretnú sa dvaja zatiaľ nezdolaní borci, pričom víťazná šnúra prvého menovaného má 43-zápasové trvanie, Brit neprehral vo svojich doterajších 30 profesionálnych vystúpeniach.

K promovaniu tejto odvety značne prispela aj boxerská legenda George Foreman. Obrovská hviezda 60. až 80. rokov považuje ich meranie síl za tretiu najväčšiu odvetu v histórii tohto športu. Rozrozprával sa o tom pre špecializovaný portál BoxingScene. Väčší význam mal podľa neho len súboj Maxa Schmelinga s Joeom Louisom v roku 1938 a druhý stret Muhammada Aliho s Joeom Frazierom. Svoje vlastné slávne zápasy pritom skromne vynecháva. Duelu s Frazierom na konci sedemdesiatych rokov, podľa neho, chýbali emócie a napätie.

Stretnutie hviezdy nacistického Nemecka Schmelinga s Američanom Lousiom nepovažuje za najväčšiu odvetu histórie len Foreman, ale panuje o tom akási všeobecná zhoda. Na konci 30. rokov bol považovaný za neporaziteľného a samotný Hiter ho rád dával za príklad a vzor pre športové prostredie. V roku 1936 zaknihoval slávne víťazstvo v New Yorku práve nad Joeom Louisom a o dva roky sa stretli opäť, už o opasok šampióna. "Bola to najdôležitejšia odveta histórie. Louis napriek všetkým predpokladom vyhral a celý svet sa na to pozeral," zaspomínal na slávny triumf svojho krajana, ktorý súboj zvládol na KO v druhom kole.

V roku 1974 sa potom odohral zápas, ktorý zaradil na druhé miesto. "Myslel som si, že Ali je neporaziteľný, ale v prvom zápase ho Frazier zložil. Keď oznámili odvetu, vo svete zavládol ošiaľ," odôvodnil svoj výber. V Madison Square Garden určili víťaza až rozhodcovia a ruku dvíhali Alimu. Ten napísal s Frazierom aj tretí diel rivality. Po zničujúcom zápase vo filipínskej Manile sa tešil opäť Ali.

Opakovaný zápas medzi Wilderom a Furym radí Foreman bez väčšieho váhania k týmto historickým súbojom na tretie miesto. "Nikto nevie, kto vyhrá. Ak Fury dokáže spraviť to isté, čo v prvom zápase, môže uspieť na body. Pokiaľ ho však Wilder trafí niektorým zo svojich tvrdých úderov, môže to skončiť predčasne už v siedmom alebo ôsmom kole," chváli očakávaný zápas s dodatkom, že šance sú úplne vyrovnané a ani jeden zatiaľ v kariére neokúsil prehru.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora