Bojové športy - 23.02.2020 18:04

UFC hlási obrovské zisky, neprofitujú však bojovníci

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/NY Post

Zmiešané bojové umenia sa dostávajú na oči stále vyššiemu počtu ľudí, čo je viditeľné u nás, ale rekordné príjmy hlásia aj v Amerike. Ultimate Fighting Championship sa za ostatný kalendárny rok priam kúpe v peniazoch, pričom samotným bojovníkom sa z toho dostáva len približne šestina. Naopak, na slušné zisky sa môžu tešiť rôzni investori a partneri, niečo ako "smotánka" okolo UFC.

V roku 2019 si fighteri prišli zhruba na šestnásť percent ziskov. Len pre porovnanie, v NBA je dohodnutý 65-percentný podiel pre basketbalistov, v NHL berú hokejisti 40 percent. Porovnanie najprestížnejších líg v kolektívnych športoch však nie je voči MMA spravodlivé. V hokejovej súťaži ide o 82 duelov základnej časti, ktoré odohrá každý jeden tím a v jeho zostave 22 mužov. Najlepší bojovníci sveta do klietky vstúpia trikrát do roka.

Napriek tomu, porovnanie týchto podielov neurobilo samotným fighterom radosť a na informácie, ktoré zverejnil NY Post, viacerí reagovali. "Sme ochotní v klietke zomrieť. Naposledy som odchádzal so zlomenou očnicou a dostal som 4 tisíc dolárov. Keď som zaplatil za letenky, odviedol daň, dal podiel manažérovi a zaplatil za svoj predzápasový kemp, zápasil som v podstate zadarmo," podelil sa rozhorčene o svoju skúsenosti Devin Powell, ktorí v UFC absolvoval štyri zápasy. Problém je ešte pálčivejší tým, že organizácia zvyšok rozdeľuje "celebritám". Polepší si tak napríklad herec Ben Affleck, modelka Gisele Bündchenová či tenistka Serena Williamsová, ktorí patria medzi investorov. Zle sa nemá ani prezident organizácie, ktorý si podľa zdrojov NY Post vyplatil takmer trojtisícovú províziu.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora