Bojové športy - 27.02.2020 17:41

Predstavujeme brutálnu tímovú ruskú odnož kickboxu

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Bitka pri Termopylách patrí medzi tie najslávnejšie, ktoré sa odohrali v rámci grécko-perzských vojen v roku 480 pred Kristom a zaslúžila si aj filmové spracovanie s názvom "300". Jej špecifikom je, že sa odohrala v úzkom horskom priesmyku, čo dalo šancu Grékom odolávať aj napriek tomu, že ich bolo menej ako na strane nepriateľa. V 21. storočí sa v Rusku objavili nadšenci bojových športov, ktorí sa rozhodli v podobnom duchu ladiť disciplínu, vychádzajúcu z kickboxu. Ich mená sú Nikolaj Krudriašov a Daniel Litvinskij a tento fenomén pomenovali Thermopylae Team Combat. Podstata je pomerne jednoduchá - dva štvorčlenné tímy proti sebe vybehnú v úzkom a dlhom ringu, na spôsob termopylského priesmyku, a víťazí tá strana, ktorá si v boji povedie lepšie.

Prvé pokusy v rámci organizácie TTC boli datované do roku 2012 a v Ruskej federácii sa tešili pomerne veľkému záujmu. S tým súviseli aj pekné príjmy a z nich majú plynúť zvučné mená, ktoré sa v krátkej budúcnosti podarí zlanáriť do ich ringov. Prvé kolo má päť minút a spočíva v boji muža proti mužovi za využitia medzinárodne uznávaných pravidiel kickboxu. Víťaz ostáva v ringu, pre porazeného sa daný turnaj končí. "Počiatky tohto športu stoja na dvoch kamarátoch, ktorí snívali o vytvorení nového druhu športu, ktorý skrvaví myseľ všetkých zainteresovaných," predstavil Litvinskij svoje myšlienkové pochody, ktoré tomu celému predchádzali.

Thermopylae Team Combat mal doteraz len menšie turnaje, o ktorých sa za hranicami Ruska veľa nevedelo. V pláne je však svetový šampionát a jeho dejiskom by údajne mohli byť Spojené štáty americké. Zúčastniť by sa malo osem tímov a okrem spomenutých dvoch sa počíta aj so záujmom Britov či Francúzov. Keďže sa nemá vychádzať z akých zväzov v jednotlivých krajinách, nepôjde o národné tímy, ale skôr partie, ktoré vyskladá nejaká osobnosť. Promotéri ako príklad uvádzajú "Tím Conora McGregora", ale je veľmi nepravdepodobné, že by samotný Ír vošiel do TTC ringu. Z doterajších turnajov je najväčšou hviezdou 32-ročný Nikolaj Nikitenko, ktorý dokázal na jednom z eventov vyhrať v troch zápasoch po sebe, no do štvrtého pre vyčerpanie už nenastúpil. Vo svete profesionálnych bojových športov má zapísaný jeden boxerský duel, jedno vystúpenie v MMA a okrem toho sa špecializuje na kickbox. Sám pritom tvrdí, že riziko zranenia je oveľa nižšie ako v UFC. Neudiera sa lakťami a nebije sa ani do ležiacich súperov.

Menenie bojových športov na kolektívnu záležitosť je akousi zvláštnou záľubou Rusov. V minulosti svetu už predstavili Team Fighting Championship, čo bolo v podstate MMA pre päťčlenné tímy. Prvotne sa z toho stala záľuba pre členov futbalových ultras skupín naprieč Európou, časom sa začali zúčastňovať výbery z toho najlepšieho za danú krajinu a kým sa šport rozšíril tak, ako chcel, zakázali ho pre prílišnú brutalitu.


Na scéne tímového MMA si meno budovali aj fanúšikovia Sparty Praha. Dominovali však Rusi či Poliaci

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora