Bojové športy - 14.03.2020 23:07

Najlepší boxeri sveta naprieč váhami: bez Joshuu či Wildera

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Zvláštnosťou bojových športov je to, že možno donekonečna polemizovať o tom, kto momentálne spadá medzi najlepšiu svetovú trojicu či päticu. Pokiaľ fighteri nie sú v rôznych organizáciách, tak sa minimálne nachádzajú v rôznych váhach, čo znemožňuje ich vzájomnú konfrontáciu. Napriek tomu vznikajú tradične rebríčky "pound-for-pound", ktoré idú naprieč váhovými kategóriami, čo ich zároveň robí celkom kontroverznými a diskutabilnými. V úvode kalendárneho roka 2020 sa do jedného takého pustil portál talkSport, ktorý sa téme boxu venuje pravidelne, napríklad aj formou počúvaného vyše 120-dielneho podcastu. Kritériá pritom prebral od magazínu The Ring, ktorý vychádza od roku 1922 a mnohými je považovaný za "boxerskú Bibliu".

Autori hneď v úvode pripomínajú, že súčasný box nemá dominantnú postavu, aké by sme mohli menovať z minulosti a najaktuálnejším mohykánom bol nezdolaný Floyd Mayweather. Napriek tomu sa v ringoch objavujú mimoriadne kvalitní bojovníci, ktorí konkurenciu prevyšujú. Kritériami boli výsledky, ktoré v športe často zakryjú zvyšok, predvedené výkony v jednotlivých dueloch, aktivita a pravidelnosť konfrontácií s najnáročnejšími konkurentmi a resumé jednotlivých súbojov, čiže zisky titulov, opaskov alebo budovanie pozície v rankingu. Bežného sledovateľa boxu zrejme prekvapí vynechanie notoricky známych mien ako Anthony Joshua, Andy Ruiz Jr. či Deontay Wilder. Nečakane nízko sa objavil aj Tyson Fury, kým na popredné pozície autori trochu nečakane umiestnili napríklad Terenca Crawforda. Oleksandrovi Usykovi zase predpovedajú, že v ostro sledovanej ťažkej váhe ešte pripraví rozruch a nanovo premieša karty s opaskami.

Elitnú desiatku otvárajú zatiaľ nezdolaní fighteri a králi poloťažkej respektíve ľahkej welterovej váhy. Skúsený Rus Beterbiev vyhral od začiatku svojej profesionálnej kariéry všetkých pätnásť duelov na KO a od októbra je držiteľom opaskov WBC a IBF. Podobne, avšak v ľahkej welterovej váhe, je na tom Škót Taylor, ktorý má v máji pred sebou sedemnásty profesionálny zápas. Všetky doterajšie vyhral, z toho dvanásťkrát na knokaut. Miesto v elitnej desiatke mohlo ťažko ujsť Kazachovi Golovkinovi, ktorý je pre svoje iniciály a meno po otcovi prezývaný aj "GGG". Autori priznávajú, že ho pre 40 víťazstiev mohli zaradiť aj vyššie, ale nepozdávajú sa im jeho výkony za ostatné dva roky. V septembri 2018 prehral titulový zápas v strednej váhe, ďalšími dvomi víťazstvami sa po roku prepracoval naspäť k opaskom, no proti Ukrajincovi Deraviančenkovi to bolo s odretými ušami, hoci prognózy predpovedali jasnú záležitosť. Až siedma pozícia bola pridelená Britovi Furymu, ktorému uškodilo kritérium aktivity. Od senzačnej výhry nad Vladimorom Kličkom v roku 2015 sa jeho kariéra ocitla vo veľmi neistej špirále, avšak najaktuálnejšie výsledky opäť ukazujú, že je veľkou postavou ťažkej váhy. Tesne za prvou päťkou sa ocitol ďalší nezdolaný chlapík. Američan Spence, šampión WBC a WBF vo welterovej váhe, vyhral už 26krát, pričom len pätica mužov s ním vydržala celých dvanásť kôl. Dominantným spôsobom pritom zarazil viaceré hviezdy, ako Kella Brooka, Lamonta Petersona či Mikeyho Garciu.

Výber najlepších boxerov pound-for-pound podľa talkSPORT:
1. Saúl Alvárez (53-1-2, 36 KO)
2. Vasilij Lomačenko (14-1, 10 KO)
3. Terence Crawford (36-0, 27 KO)
4. Naoya Inoue (19-0, 16 KO)
5. Oleksandr Usyk (17-0, 13 KO)
6. Errol Spence (26-0, 21 KO)
7. Tyson Fury (30-0-1, 21 KO)
8. Gennadij Golovkin (40-1-1, 35 KO)
9. Josh Taylor (16-0, 12 KO)
10. Artur Beterbiev (15-0, 15 KO)

Elitnú päťku otvára známe meno z "cruise weight", ktorá stojí medzi poloťažkou a ťažkou. Oleksandr Usyk prakticky vyčistil túto divíziu, zvalcoval každého, kto mu ešte teoreticky mohol konkurovať a momentálne v nej nemá súpera. Za ovládnutie domácej scény bol považovaný triumf z roku 2016 nad Poliakom Glowackim, svet si definitívne podmanil koncom roka 2018, kedy knokautoval Brita Bellewa. Teraz sa presúva do ťažkej váhy, v máji mu bude čeliť Dereck Chisora a po ňom pravdepodobne aj ďalšie slávne mená. Japonec Naoya Inoue prešiel veľmi podobnou cestou v bantamovej váhe. Do roku 2017 bojoval výlučne na domácej scéne, no najaktuálnejších osem víťazstiev už má medzinárodný rozmer. V 26 rokoch má bilanciu 19-0, drží opasky WBA a WBF, siaha po WBO a v mladom veku si tak môže svoju váhu absolútne podmaniť. Američan Terence Crawford získal titul v troch rôznych váhach, čo je mimoriadne cenený rozmer v tomto športe. Svojich 36 vystúpení dokonca zvládol atraktívnym a dominantným výkonom. Welterovému šampiónovi preto mimoriadne neuškodil ani fakt, že viaceré veľké kroky k ovládnutiu tejto divízie má ešte len pred sebou. K zemi však už poslal Khana či Benavídeza.

Na prvé a druhé miesto sa oplatilo vyčleniť samostatný priestor, pretože ide o veľké zjavy súčasnosti v tomto športe. Rodák z južnej Ukrajiny Vasilij Lomačenko mal v amatérskom boxe neuveriteľnú bilanciu 396-1 a povedal si preto, že to vyskúša aj medzi profesionálmi. Toto rozhodnutie sa javí ako správne. V počiatkoch síce raz prehral, no potom sa začal hneď v troch váhach prepracovávať nahor raketovým tempom. Vo všetkých okúsených divíziách sa stal šampiónom a od konca augusta drží zjednotené opasky WBO, WBA a IBF v ľahkej váhe. Postaral sa o to triumfom nad Lukeom Campbellom a šlo o jeho štrnáste víťazstvo. Mexičan Saúl "Canelo" Alvárez nestrácal čas medzi amatérmi, profesionálne ringy dobýva od roku 2005 a hoci si svetový box pamätá Rockyho Marciana, nezdolaného v 49 súbojoch či Mayweathera v 50, na famóznosti tohto bojovníka to nič neuberá. Z 56 zápasov prehral len jediný a zoznam hviezdnych mien, ktoré uzemnil, by bol na niekoľko riadkov. Momentálne ťahá šnúru dvanástich duelov bez prehry a impérium si buduje v strednej a poloťažkej váhe. V rámci kalendárneho roka 2019 obhájil titul medzi "middles" v máji proti Američanovi Jacobsovi a o šesť mesiacov v hmotnostne ťažšej divízii knokautoval Rusa Kovaľova.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora