Bojové športy - 25.03.2020 14:11

Jeden z najlepších boxerov histórie oslavuje 44. narodeniny

Tomáš Horváth Autor: Tomáš Horváth | Zdroj: Huste.tv/Youtube

Takmer sedemdesiat profesionálnych zápasov v ringu, idol mnohých mladých boxerov, tvrdý pracant s presnou ranou. To sú niektoré z prívlastkov, ktoré charakterizujú Vladimira Klička. Jeden z najúspešnejších športovcov vo svojom obore už takmer tri roky v boxe nepôsobí, no pamätajú si ho dodnes takmer všetci. Ukrajinský boxer oslavuje svoje 44. narodeniny.

Kličkova profesionálna kariéra sa začala ešte v roku 1996. Na úspešný vstup proti Fabianovi Mezovi dokázal v rovnakom roku nadviazať dvakrát a tak sa pomerne rýchlo dostal na bilanciu 3-0. Postupne sa počas dvoch rokov vypracoval a zdokonalil si skóre na famóznych 24-0. Medzi jeho “obete” patril v tom období aj jeden slovenský boxer. V decembri 1997 suverénne zdolal Ladislava Husárika vo svojom pätnástom kariérnom súboji, keď vtedy 33-ročný Slovák nenastúpil do tretieho kola pre zranenie ruky.

Zhruba o rok neskôr však Kličko po prvýkrát pocítil horkosť prehry. Nad jeho sily bol Američan Ross Puritty, ktorý v tom čase zrejme ani len netušil, že sa navždy zapíše do histórie boxu. Je totiž prvým boxerom sveta, ktorý porazil legendu. Ukrajinský reprezentant sa však rýchlo z prehry oklepal a opäť vylepšil svoju bilanciu až na 40-1. Počas rokov 2003 a 2004 ale prišli ďalšie dva nezdary. Ani to nedokázalo Klička položiť, keď sa znovu dokázal skoncentrovať a dostať sa na skóre 64-3.

V novembri 2015 sa uskutočnil dnes už pamätný súboj mladšieho z bratov Kličkovcov proti dovtedy nie veľmi známemu Tysonovi Furymu. Pred zápasom nič nenasvedčovalo tomu, že by favorit mal prísť o svoju víťaznú sériu, no po dvanástich kolách boxu bolo všetko inak. Kličko na body prehral a prišiel tak o všetky svoje opasky. Fury ich však nedokázal obhájiť, keďže sa zaplietol do rôznych afér. Pôvodne sa dokonca mala uskutočniť odveta s Kličkom, no britský boxer povedal, že už nemá motiváciu ďalej zápasiť a tak z toho napokon vzišlo.

Kličko sa však do ringu ešte vrátil. V apríli 2017 nastúpil do očakávaného súboja s Anthonym Joshuom, ktorý ale nedopadol pre ukrajinskú legendu dobre. Napriek tvrdému boju a niekoľkým presným úderom bol zápas ukončený v jedenástom kole v prospech Brita. Mnohí odborníci však skladali poklonu pred Kličkom, ktorý vo veku 41 rokov a 35 dní ponúkol fanúšikom nezabudnuteľný zápas.

Tomáš Horváth

Tomáš Horváth

Viac článkov od autora