Bojové športy - 27.03.2020 14:43

Hazard sa vypomstil. Boxerský kvalifikačný turnaj pomohol rozšíriť vírus

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Pod paľbu obrovskej kritiky sa dostal Medzinárodný olympijský výbor a hlavne jeho boxerská vetva. Hoci bolo stále pravdepodobnejšie, že olympiáda v Tokiu sa v riadnom termíne neuskutoční a ostávajúcich zhruba päťdesiat percent zatiaľ nekvalifikovaných športovcov dostane viac času, rozhodlo sa, že kvalifikačný turnaj v Londýne uskutočnený bude. Všetko napriek tomu, že drvivá väčšina udalostí bola zrušená a viaceré krajiny už mali prijaté prísne bezpečnostné opatrenia. Briti sa držali o krok späť a verili, že budú schopní podujatie pripraviť. Mýlili sa.

Počas súbojov o olympiádu si pritom problémy organizátori uvedomili. Najprv rozhodli, že sa zvyšok akcie uskutoční bez prítomnosti divákov a po troch dňoch oznámili predčasné ukončenie kvalifikácie. Turecká výprava hlási približne po týždni troch nakazených ľudí koronavírusom. Ide o dvoch boxerov a jedného trénera. O miestenky na vrchol sezóny sa pritom bojovalo v trinástich váhových kategóriách, zastúpenie malo štyridsať krajín a celkovo sa zúčastnilo viac ako tristo športovcov. Na oznámenie Turkov o nakazených reagovali viaceré z nich. Akcie sa zúčastnili aj Slováci.


Systém olympijskej kvalifikácie bol vopred prehľadne predstavený, no väčšina váhových kategórií ostala nedobojovaná

"Už na kvalifikáciu sme odchádzali s tým, že sme nevedeli, či sa doboxuje. Dva týždne byť niekde v takejto situácii za účasti veľmi veľa krajín. Úplne ma šokovalo, že sme boli na poschodí s výpravou Talianska. Nebola žiadna zdravotná kontrola, to nás všetkých znervózňovalo. Nemali sme rúška ani rukavice, jedine boxerské, to bolo všetko. V malých priestoroch sa mohlo pohybovať asi 600 ľudí, zo strany organizátorov to bolo naozaj nezodpovedné," opísal pre médiá situáciu v hlavnom meste Anglicka Tomi "Kid" Kovács, ktorý šéfuje slovenskému boxu. Napriek zatváraniu hraníc a obmedzenému fungovaniu letísk sa Slováci dostali domov včas a ochorenie zatiaľ neevidujú. "Ihneď sme začali konať a kontaktovali sme aj veľvyslanectvo, hľadali sme letenky a vedeli sme, že čo najskôr sa musíme dostať na Slovensko. Po návrate všetci išli do karantény a uvidíme, ako to bude. Zatiaľ to zvládame úplne v pohode, nezaregistrovali sme, že by niekto z našich športovcov porušil karanténu. Som rád, že k tomu pristúpili zodpovedne," dodal Kovács.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora