Koronavírus - 30.03.2020 16:02

Prvý slovenský športovec s koronavírusom

Tomáš Magáth Autor: Tomáš Magáth | Zdroj: huste.tv/sita

Už aj v slovenskom športe je potvrdená prvá nákaza ochorením COVID-19. Pozitívny test mal boxer Andrej Csemez, ktorý sa nakazil v anglickom Londýne na kvalifikačnom turnaji o postup na OH. Z rovnakého podujatia si nákazu odniesli aj traja členovia tureckej a tiež traja členovia chorvátskej výpravy.

Ako prvý o tom informoval web cas.sk, neskôr správu potvrdila aj Slovenská boxerská federácia na svojom facebooku. Mladý slovenský boxer sa po návrate z Anglicka nachádza v karanténe spolu so šéfom Slovenskej boxerskej federácie Tomim "Kidom" Kovács a ďalším reprezentantom SR Viliamom Tankóom.

"Andrej nemá žiadne vážne zdravotné problémy, akurát pociťoval stratu chuti a čuchu, čo je tiež jeden z príznakov, momentálne sa už aj tieto príznaky zlepšili. Všetci traja ostávajú v karanténe ďalších 14 dní, po ktorých ich čakajú kontrolné testy. Ostatní členovia výpravy, ktorí boli každý vo svojej individuálnej karanténe mimo rodiny sa cítia dobre a nemajú žiadne príznaky, napriek tomu absolvujú v utorok ku koncu tohto 14-dňového karanténneho obdobia (od času návratu z Anglicka a posledného kontaktu s A. Csemezom, pozn.) kontrolné testy a návrat k svojim rodinám bude nasledovať až v prípade negatívnych výsledkov," referuje SBF.

"V utorok sme už mali ísť všetci domov, preto som koncom minulého týždňa vybavil, aby nás otestovali, či sme zdraví a môžeme ísť za rodinami. Ja spolu s chalanmi Viliamom Tankóom a Andrejom Csemezom sme boli v karanténe u mňa v akadémii v Matúškove a ako prvých nás testovali. Žiaľ, u Andreja bol výsledok pozitívny,“ povedal Kovács pre cas.sk a pozitívne testovaný Andrej Csemez doplnil: "Počas letu z Anglicka som mal menšiu teplotu, ale keď sme išli domov cez hranice som bol v poriadku. Momentálne nepociťujem žiadne príznaky, cítim aj chute i vône."

Marcová kvalifikácia o miestenky na OH 2020 do japonského Tokia sa dostala pod poriadnu paľbu kritiky. Podujatie sa konalo v anglickom Londýne už v čase explózie koronavírusu v Európe. Organizátori akcie zožali tvrdú kritiku za podmienky aj zo strany Slovákov, tí boli situáciu v dejisku znepokojení ešte pred začiatkom kvalifikácie. "Naša výprava je nemilo prekvapená z nulových opatrení v mieste konania, kde sa nachádza približne 600 osôb zo 45 krajín Európy. Blízkemu kontaktu v malých priestoroch (jedáleň, tréningová miestnosť, výťahy, chodby) sa jednoducho zabrániť nedá," priniesol pohľad slovenskej výpravy oficiálny profil Slovenskej boxerskej federácie (SBF) na facebooku ešte pred začiatkom turnaja.

O olympijskú miestenku v Londýne bojovali Viliam Tankó, Michal Takács, Andrej Csemez a Dávid Michálek, v hre z nich zostal už iba Csemez. Jessica Triebeľová sa k slovu ani nedostala a Matúš Strnisko ešte pred začiatkom turnaja radšej odcestoval domov. Podujatie na neurčito prerušili až po troch dňoch.

Spätne na svetlo sveta vyplávali ďalšie kritické vyjadrenia z rôznych krajín. "Neboli tam dodržiavané hygienické štandardy, chýbala tam akákoľvek prevencia," hovoril prezident Tureckej federácie boxu Eyup Gozgec pre BBC Sport. "Organizátori sa správali nanajvýš nezodpovedne," dodal.

Akciu organizovala skupina poverená Medzinárodným olympijským výborom, keďže strešná organizácia amatérskeho boxu AIBA je od minulého roka suspendovaná. Organizátori odmietli súvis s akciou a nakazením jednotlivých osôb. "Mnoho výprav totiž absolvovalo tréningové kempy a po prerušení turnaja sa presúvali domov, takže mali mnoho príležitostí sa nakaziť," uviedli organizátori.

Tomáš Magáth

Tomáš Magáth

Viac článkov od autora