Bojové športy - 03.04.2020 16:47

Počítačová simulácia našla najlepšieho boxera ťažkej váhy všetkých čias

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Žijeme v ére, v ktorej sa počítače snažia predpovedať výsledky športových zápasov či turnajov a vyčísľovať kvalitu jednotlivých tímov a individualít. Na mieste je teda úvaha, kam sa dá takáto virtuálna konfrontácia posunúť. Stretnúť by sa mohli napríklad športové fenomény, ktoré sa minuli o desiatky rokov a vedú sa preto nekonečné polemiky o tom, kto bol najlepší v dejinách. Odpoveď sa pokúsila nájsť World Boxing Super Series, ktorá sa v karanténnom období zamerala na počítačom simulované zápasy a pokúsila sa nájsť najlepšieho boxera ťažkej váhy v histórii.

Tím odborníkov vytvoril v populárnej konzolovej hre Fight Night Champion pästiarov s čo najpresnejšími atribútmi na základe výkonov a štýlu boja, ktorým sa prezentovali v ére svojej najväčšej slávy. Takto pripravili osmičku najväčších uznávaných legiend, ktoré kedy bavili masy v ringoch a turnaj sa mohol začať. Do virtuálneho turnaja bol nasadený Muhammad Ali, Evander Holyfield, Lennox Lewis, Mike Tyson, Eric "Butterbean" Esch, George Foreman a David Haye. Finále obstarala dvojica, ktorú zrejme väčšina považovala za topfavirotov. Hviezda 60. a 70. rokov Muhammad Ali čelil Mikeovi Tysonovi, ktorý svet dobyl zhruba o dve desaťročia. Víťazom sa stal mladší z dvojice.

Tisíce nadšencov sledovali live prenosy prostredníctvom Facebooku World Boxing Super Series a počas finálovej bitky sa ich počet dokonca blížil k päťcifernému číslu. Už počas úvodných dvoch kôl sa obaja ocitli na zemi, no vstali a Tyson začal s pribúdajúcimi minútami preberať kontrolu nad dianím. Všetci traja rozhodcovia sa následne priklonili na jeho stranu a stal sa tak víťazom virtuálneho turnaja legiend. Na svojej ceste zdolal najprv Butterbeana a po ňom Foremana. Ali v prvom kole pokoril Holyfielda a v semifinále Sonnyho Listona. Ten bol do turnaja pridaný dodatočne za kurióznych okolností. Pre "nepredvídané okolnosti" vymenil v semifinále Fraziera.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora