Bojové športy - 12.04.2020 17:06

Ako od krokodíla. Boxer nosí na prívesku vyrazený Mayweatherov zub

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Poverčivosť a talizmany k športu neoddeliteľne patria, no niekedy majú veľmi originálnu podobu. Argentínsky boxer Marcos Maidana takto na prívesku nosí zub, ktorý mal vyraziť svojmu najväčšiemu kariérnemu súperovi Floydovi Mayweatherovi v septembri 2014. Znalci ich dve merania síl radia do užšieho zoznamu najkvalitnejších pästných súbojov, ktoré kedy welterová váha ponúkla a zároveň to boli jedny z najnáročnejších víťazstiev, ktoré legendárny Američan zaknihoval.

Maidana mal profesionálnu bilanciu 35-3, v minulosti bol šampiónom v ľahkej aj welterovej váhe a právo vyzvať šampióna WBC a WBA v roku 2014 bolo úplne adekvátne. Dejiskom májovej bitky bol MGM Grand v Las Vegas a Mayweather mal chvíľami na mále. Argentínčan mal v niekoľkých kolách navrch a jeden z trojice rozhodcov dokonca videl bitku ako remízovú. Zvyšní dvaja sa však priklonili na Mayweatherovu stranu. Vyhlásený stratég len po tretí raz v kariére nevyhral jednoznačne. Väčšinu duelov dotiahol do víťazného konca knokautom alebo na TKO, zvyšné prevažne jednohlasným rozhodnutím arbitrov. Len v máji 2007 sa jeden rozhodca priklonil na stranu Oscara De La Hoyu a výsledkom tak bolo "split decision", v septembri 2013 pokoril Saúla Alváreza na "majority decision" a rovanko MD šlo do oficiálneho zápisu aj pri prvom súboji s Maidanom.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Marcos "chino" Maidana (@chinomaidana.1),

Celkom logicky sa ponúkal odvetný súboj, ktorý sa stal skutočnosťou o štyri mesiace neskôr. V absolútnom závere tretieho kola odvety zasiahol Maidana súpera tvrdým pravým hákom do sánky, čo mal byť moment, kedy Mayweather prišiel o zub. Faktom je, že úder pristál bezprostredne po gongu oznamujúcom koniec kola a Američan navyše vyrazený zub popiera. Všetko aj napriek tomu, že viaceré televízne kamery potvrdzujú "malý biely predmet", ktorý vyletel z jeho úst. "Nebolo to nič, čo by som nepocítil v niektorom predošlom zápase, ale bol to naozaj dobrý úder. Nevyrazil mi zub. Má tvrdé rany, ale ak sa pýtate, či mi po zápase chýbal zub, nie je to pravda," povedal pred časom k tejto téme.

Argentínsko-americké tretie stretnutie bolo témou špekulácií aj v čase, keď sa začalo písať o ďalšom Mayweatherovom návrate do akcie. Niektoré médiá dokonca priniesli zákulisné šumy o tom, že by k dotiahnutiu trilógie mohlo dôjsť vo februári alebo marci kalendárneho roka 2021. "Maidana je rozhodne odhodlaný vrátiť sa. Všetci veríme, že ak by došlo na jeho tretí zápas s Floydom, Marcos by ho bez debaty vyhral. Stačí si spomenúť na ich prvé stretnutie, ktoré vyhral," hlásia promotéri z rohu 36-ročného rodáka zo Santa Fe, ktorý je o sedem rokov mladší, ale od prehranej odvety neabsolvoval žiaden zápas. Mayweather sa do ringu postavil ešte proti Pacquiaovi, Bertovi a McGregorovi.


Tím okolo "El China" je presvedčený, že prvý vzájomný zápas mal byť pripísaný na ich stranu

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora