Bojové športy - 19.05.2020 08:42

Definovali ho reťaze, počas rozhovoru sa zmenil na psa. Bude ešte bojovať?

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Sláva zmiešaných bojových umení sa pripisuje najmä Conorovi McGregorovi, no už pred ním bojovali velikáni, ktorí túto scénu "stavali" a získavali si popularitu. Medzi výrazné postavy bez pochýb spadá aj Quinton "Rampage" Jackson, ktorý bol v roku 2007 šampiónom poloťažkej váhy UFC a o tri roky neskôr mal k opasku opäť veľmi blízko. Okrem toho bol dôležitou súčasťou legendárnej japonskej organizácie Pride Fightinf Championship, kde si sily zmeral s ďalšími legendami a naposledy v americkom Bellatore, ktorý je známy tým, že dáva dostatok priestoru vyslúžilým fighterom.

Američan je na scéne MMA už vyše dvadsať rokov, dnes má tesne po štyridsiatke a za sebou 52 profesionálnych zápasov, z ktorých asi tri štvrtiny vyhral. Vyčítané mu však bolo zlé správanie mimo klietky aj občasný laxný prístup k tréningom, čo sa odrážalo na jeho kolísavých výkonoch. Poraziť dokázal desiatich rôznych šampiónov popredných svetových organizácií, ako UFC, Pride, Bellator či Strikeforce, no zvyčajne nasledovala prehra z kategórie nečakaných.

Značnú časť svojej kariéry postavil na brutálnej sile a po vstupe do klietky alebo ringu bol odhodlaný zo súpera vymlátiť dušu. Z toho vychádza aj prezývka "Rampage", ktorú by sme preložili ako zúrivosť alebo besnenie. Z 38 víťazstiev rozdal dvadsať knokautov a vo veľkom nepomere k tomu vyhral štyrikrát na submisiu. Vyše polovicu svojich víťazstiev pritom zabezpečil hneď v prvom kole a zväčša nestrácal čas oťukávaním či spoznávaním súpera. Pravda, tento údaj trochu skreslili jeho vystúpenia na ázijskom kontinente, kde mávajú kolá dlhšie ako päťminútové trvanie. Popýšiť sa môže aj veľmi netradičnou štatistikou. Bojoval v jedenástich rôznych organizáciách a v každej z nich má pozitívne skóre. V UFC vychádza na 8-5, v Pride FC 12-5 a to najaktuálnejšie v Bellatore 5-3. Napriek tomu, v decembri tam absolvoval svoj posledný zápas. Po prehre v hlavnom zápase spoločného turnaja s Rizinom podľahol Fiodorovi Emelianenkovi, šlo o posledný zápas jeho kontraktu a návrh na predĺženie spolupráce nedostal.

Neodmysliteľnou súčasťou Jacksonovho imidžu boli aj reťaze na krku. Nápad vyšiel od jeho brata, ktorého to zaujalo na wrestlerovi Junkyard Dogovi. Samotný Quinton však tvrdí, že k tomuto bojovníkovi nikdy nevzhliadal. Napriek tomu mu po víťazstve tradične znelo zavíjanie psa a v roku 2009 dostal japonskú redaktorku do poriadnych rozpakov, keď sa uprostred rozhovoru začal správať ako pes, padol na štyri a zaskočenú novinárku čuchal a štekal na ňu. Príkladné správanie k ženám nemal nikdy a keď bol respondentom niektorej z nich, takmer s určitosťou jej adresoval nemiestne poznámky. Zvláštne vyznieva aj fakt, že viackrát zosmiešňoval a homofobicky reagoval na japonských fanúšikov. Sám pritom bol jednou z najväčších hviezd tamojšej organizácie Pride, ktorá výrazne prispela k zviditeľneniu a napredovaniu MMA v Ázii.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora