Bojové športy - 15.06.2020 08:27

Youtubová senzácia z Bahám, ktorá siahala po výšinách MMA

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Počiatky MMA boli veľmi nejasné a kostrbaté. Po svete chodilo množstvo obávaných pästiarov a bombardérov, ktorí sa dovtedy nikdy nestretli a predpokladalo sa, že práve tak budú vyzerať šampióni profesionálnych organizácií. Royce Gracie či Bas Rutten rýchlo verejnosť presvedčili o tom, aké efektívne môže byť presunutie boja na zem, kde hory svalov zrazu nevedeli, čo robiť, no i tak sa "knokautoví špecialisti" tešili veľkej popularite, keďže ich súboje boli na pohľad oveľa atraktívnejšie a akčnejšie. V prostredí Youtube sa veľkému záujmu tešili videá bahamského rodáka Kevina Fergusona, ktorý sa v štýle pouličných bojov stretával s inými tvrdými chlapmi a tvrdými ranami ich skladal jedného po druhom.

Známejší bol pod menom Kimbo Slice. Chlapec, ktorý vyrastal na Floride, až hurikán zničil dom jeho rodiny a odvtedy sa životom pretĺkal, ako vedel. Robil vyhadzovača v nočnom bare a nevyhol sa ani problémom so zákonom. Internet produkoval množstvo videí, v ktorých Kimbo niekoľkými údermi skladal mohutných súperov a zdalo sa, že z tohto vyše stokilového chlapa môže byť hviezda. Prvý profesionálny zápas absolvoval v novembri 2007 v organizácii EliteXC a svojho súpera umlátil za šestnásť sekúnd. O tri mesiace neskôr sa proti ďalšiemu preslávenému pästiarovi Tankovi Abbottovi zdržal v klietke len o polminútku dlhšie a skóre na 3-0 si upravil proti výrazne skúsenejšiemu Jamesovi Thompsonovi, pre ktorého to bol už 23. zápas.

V októbri 2008 zaznamenal svoju prvú prehru, keď ho za štrnásť sekúnd ukončil Seth Petruzelli, no i tak sa zúčastnil desiatej série šou The Ultimate Fighter, pod hlavičkou UFC. V prvom kole podľahol neskoršiemu víťazovi Royovi Nelsonovi, ktorý takto nakopol slávnu kariéru. Napriek tomu sa youtubová senzácia do najslávnejšej organizácie pozrela a svoj debut absolvoval v decembri 2009. Bol to jeho jediný kariérny duel, ktorý neskončil pred limitom a na body zdolal Houstona Alexandra. V UFC sa predstavil ešte raz, prehral s Mattom Mitrionem a následne ohlásil koniec v zmiešaných bojových umeniach.

Začal sa venovať boxu a v siedmich zápasoch mal bilanciu 7-0. Napriek tomu ho po piatich rokoch zlanáril Bellator, kde zdolal legendárneho Kena Shamrocka, finalistu historicky prvého turnaja Ultimate Fighting Championship, a svoj posledný kariérny zápas absolvoval proti Dhafirovi Harrisovi. Kritika túto konfrontáciu označila za jednu z najhorších v dejinách tohto športu. V treťom kole ani jeden z dvojice absolútne nevládal, až sa Harris zrútil k zemi od únavy a Kimbovi bolo pripísané víťazstvo na KO. Následne sa však na verejnosť dostali jeho mimoriadne zlé dopingové testy s viacerými pozitívnymi nálezmi, a to jeho kariéru prerušilo.

Napriek dopingovému škandálu, 42-ročnému pästiarovi stále ostal v platnosti kontrakt s prestížnym Bellatorom, no ďalší súboj už absolvovať nestihol. V roku 2016 zomrel na zlyhanie srdca a lekárska správa okrem toho potvrdila aj problémy s pečeňou. Vo svete MMA mu tak ostala navždy svietiť bilancia 5-2, no stal sa zaujímavou celebritou tohto športu, ktorý nie ojedinele loví na pouličnej úrovni. Podobnú minulosť má za sebou aj Jorge Masvidal alebo Eddie Alvarez. Meno Kevin Ferguson sa však z priestoru klietok nevytratilo. Jeho syn s prezývkou "Baby Slice" je súčasťou bellatorovej welterovej váhy a za sebou má už päť súbojov.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora