Bojové športy - 09.07.2020 16:51

Británia počas korony hrubo zanedbávala dopingové kontroly

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

Bojové športy rozhodne patria medzi tie problémové, pokiaľ ide o doping, no jeho kontrola sa v období koronakrízy dostala do úzadia. Všetky odporúčania zahŕňali minimalizovanie sociálneho kontaktu a pokiaľ sa aj nejaké vyšetrenia športovcom robili, zvyčajne šlo o zisťovanie prítomnosti vírusu Covid-19. S vedomím toho, viacerí odborníci zo sveta boxu vyjadrili znepokojenie zo toh, čo všetko môžu odhaliť globálne najbližšie antidopingové kontroly.

Promotéri sa napriek tichému obdobiu nenudili a snažili sa pripraviť pre svojich klientov čo najepickejšie zápasy, napríklad naplánovanie zápasu britských hviezd Joshuu s Furym. Práve v Británii sa najviac hovorí o tom, že počas ostatných troch mesiacov nebol testovaný ani jeden boxer a nedá sa preto vylúčiť, že to niektorí s nepovolenými doplnkami "riskli" vo viere, že to do najbližšieho testu vyprchá. Otázne je aj to, kedy k nemu dôjde. Piatok prinesie prvý event po nútenej prestávke s titulovým zápasom o opasok Commonwealthu v superbantamovej váhe a všetkých desať účastníkov hlavnej karty eventu sa do ringu dostane bez kontroly na doping.

"Britská antidopingová komisia práve otvorila všetkým nasypaným bojovníkom dvere, aby si telo podporili do zbláznenia! To sa odrazí na viacerých pokoronových akciách." ironicky na Twitteri komentoval Ír Michael Conlan. To sa však netýka len boxu. Testami UKAD prešiel od konca marca len jediný cyklista a dvanásť hráčov ragby. To sa môže podpísať napríklad aj na "diplomatických vzťahoch" pred tretím zápasom Tysona Furyho s Deontayom Wilderom. Američania totiž počas koronavírusu nič nepodceňovali. Vo svete MMA sa intenzívne bojovalo a Nevadská štátna atletická komisia fungovala takmer ako v štandardnom režime. Doplatil na to napríklad boxer Jarrell Miller, ktorý potvrdil povesť dopingového hriešnika a jeho návrat do ringu po jedenástich rokoch bol pre pozitívny nález zakázaných látok zrušený.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora