Bojové športy - 13.08.2020 14:28

Tysonov návrat zatiaľ nezarobil dosť, tak ho preložili

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/sita

Už dávnejšie bol potvrdený návrat bývalej boxerskej superhviezdy Mikea Tysona do ringu po 15 rokoch. Jeho súperom v exhibičnom zápase bude Roy Jones Jr. a konfrontácia sa mala uskutočniť 12. septembra. Počas uplynulého týždňa však prišli usporiadatelia, promotéri aj vysielateľ s vyhlásením, že sa akcia prekladá až na 28. novembra. Dôvodov je hneď niekoľko a dá sa polemizovať o tom, ktorý je najdôležitejší. Uznávaný magazín The Ring, špecializovaný na bojové športy, píše o tom, že o akciu bol zatiaľ nečakane malý záujem a nezarába tak, ako sa predpokladalo. Promotéri si tak vybavili ešte dva mesiace naviac, počas ktorých sa pokúsia "najväčší comeback histórie" nafúknuť.

Televízna stanica ESPN je pragmatickejšia a dôvody vidí skôr v zabezpečení vysielacích práv. V novom dátume, ktorý padol na víkend Vďakyvzdania, sa podarí zabezpečiť priame prenosy vo vyššom počte krajín a zabezpečí sa tak prakticky celosvetový dosah exhibičného zápasu. Nepôjde pritom len o štandardné televízie, ale rokovania prebiehajú aj s internetovými vysielacími platformami. Dôležitým faktom je aj to, že v prvotne naplánovanom dátume oznámila event aj prestížna konkurenčná organizácia, ktorá by oddtiahla pozornosť značnej časti fanúšikov.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Mike Tyson (@miketyson),

Tyson si ťažkú hlavu zo zmeny dátumu nerobí. "Aspoň bude mať viac ľudí možnosť vidieť najväčší comeback v histórii boxu. Ide len o dočasnú nepríjemnosť, ktorej trvácnosť však bude dlhšia ako pobyt Roya Jonesa v ringu. Nech čas využije na lepšiu prípravu, pretože ja budem v maximálnej forme," povedal k duelu, ktorého dejiskom bude Dignity Health Sports Park v Los Angeles. Táto dvojica sa mala prvý raz stretnúť už v roku 2003, keď Roy Jones Jr. získal opasok WBA v superťažkej váhe, no Tyson sa na zápas presvedčiť nenechal a zakrátko ukončil kariéru. Teraz na osemkolové meranie síl dôjde, hoci obaja majú už po päťdesiatke.

51-ročný Jones je mladším z dvojice aktérov a svoju profesionálnu kariéru so 75 zápasmi ukončil len v roku 2018. Tyson je o tri roky starší a zápas neabsolvoval od roku 2005, kedy podľahol Kevinovi McBrideovi. To sú fakty, ktoré by mali vypovedať proti "Železnému Mikeovi", ktorý však na sociálnych sieťach fanúšikov presvedčil o tom, že je vo výbornej forme a svojimi údermi by stále dokázal potrápiť aj o poznanie mladších súperov. Otázna však bude kondícia oboch pästiarov. Americká atletická komisia už viackrát upozorňovala, že pôjde o exhibičný súboj, v hre nie je žiaden svetový rekord ani opasok a nemožno preto očakávať knokaut či stopercentné nasadenie. Podľa nej nie je fér fanúšikov zavádzať a sľubovať niečo, čo sa nestane.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora