Bojové športy - 21.10.2020 18:53

Po prehre v titulovom zápase koniec kariéry hviezdy ľahkej váhy?

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Uplynulý víkend sa zraky fanúšikov boxu upierali, ako inak, do Las Vegas, kde sa boxovalo o titul v štyroch organizáciách ľahkej váhy. Dlhodobo nezdolaný favorit Vasilij Lomačenko podľahol Američanovi Teofimovi Lopezovi, ktorý sa stal najmladším pästiarom, ktorý kedy v tomto športe zjednotil vo svojej vitríne všetky najprestížnejšie opasky. Ten s označením IBF už vo svojom držaní mal a týmto duelom k nemu pridal aj WBA, WBO a WBC. Dokázal to v 23 rokoch a s aktuálnou bilanciou 16-0 prebral honor ostro sledovanej hviezdy. Na konto si navyše pripísal šialené peniaze. Na jednej strane príbeh zrodu hviezdy, no na druhej kariérny pád do veľmi neistých vôd.

Lomačenka môže postihnúť nepekný športový osud, aký hrozí snáď len v bojových športoch. Vyhral 14 zo svojich šestnástich profesionálnych zápasov a ešte do októbra ťahal šnúru trinástich výhier. Potom však prišla prehra, po ktorej mnohí špekulujú, či nepovedie ku koncu kariéry 32-ročného rodáka od Čierneho Mora. Dôvody by sa dali zhrnúť asi tak, že zmluvne nemal zaistené právo na odvetu a momentálne nemá veľa súperov, ktorým by mohol čeliť, aby to dávalo zmysel. Odvetný zápas pre Lopeza absolútne nie je témou. Víťazstvo ho vpustilo do nových rozmerov tohto športu a keďže doteraz z elitnej dvadsiatky ľahkej váhy čelil len jedinému súperovi, ponuky od vyzývateľov sa mu budú priam sypať.

Po šiestich rokoch bude musieť ukrajinský boxer vstúpiť do ringu bez opasku a asi nikdy nebol o konfrontáciu s ním menší záujem. Jednou z mála naozaj atraktívnych možností je stret s Američanom Gervontom Davisom, ktorý dlhšie vyhlasoval, že by rád "Lomu" zničil. Vyhral všetkých svojich 23 zápasov a najbližšie sa do akcie dostane budúci týždeň, kedy by mal s prehľadom pridať ďalší triumf. To sa však bude doslova pýtať jeho titulový zápas s Lopezom a promotéri ho zrejme budú odhovárať od toho, aby čokoľvek riskoval proti Lomačenkovi. Mediálne by sa dala pekne nafúknuť aj bitka s Carlom Framptonom. Slávny Severný Ír v minulosti bojoval v ľahkej aj bantamovej váhe. Momentálne je však v perovej a hlási, že do ťažšej váhy už ísť nechce. Pekný balík peňazí a možnosť obnoviť svoju bývalú stopu v tejto váhovej kategórii by ho teoreticky mohol presvedčiť.

Športovou optikou, Vasilij Lomačenko môže na čas z ľahkej váhovej divízie odísť a pozornosť si prinavrátiť veľkým víťazstvom napríklad v bantamovej divízii. Tam sa Japonec Naoya Inoue dostal do situácie, kedy už nemá veľa súperov. Všetkých doterajších devätnástich zdolal, viackrát knokautom, a vyhlásenia z ukrajinského tábora naznačujú, že by do tohto duelu šli. Je však veľmi otázne, v ktorej váhe sa stretnú a či za upravených podmienok náhodou nepríde druhá prehra po sebe. "Inoue je veľký chlapec a ak chce, môže nabrať na 57 kilogramov. Samozrejme, v prípade, že by sa chcel pobiť s Lomom," vyhlásili promotéri dlhoročného šampióna Lomačenka. V rovine špekulácií niektoré médiá uvažujú aj nad tým, že je tento chlapík schopný zbaliť sa a vytratiť. Je silno nábožensky založeným človekom, ukrajinskou ikonou a vo svete profesionálov nie je s cieľom zarábať ťažké peniaze a robiť rozruch. Pokiaľ po prehre s Lopezom nadobudne dojem, že to už nie je ono, vyhlási koniec kariéry a ostane v povedomí krajanov ako jeden z najslávnejších a najtajomnejších chlapov v boxe.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora