Bojové športy - 24.10.2020 21:54

Žiadali hodinovú výpoveď. Bodový rozhodca sa na mobile nehral

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/Twitter

Že bodoví rozhodcovia vidia zápas niekedy odlišne ako divák cez obrazovku alebo komentátor, je zrejmou vecou a dá sa to vysvetliť. Už trochu menej zrejmé však je, ako môžu mať na duel diametrálne odlišný pohľad dvaja rozhodcovia, ktorí sedia pri sebe na vzdialenosť jedného metra a koncentrujú sa na pravidlami presne určené veci. Rozruch spôsobil minulý víkend boxerský zápas v Anglicku medzi Mexičanom Miguelom Vázquezom a Britom Lewisom Ritsonom. Po dvanástich kolách trojica bodových rozhodcov celkom sporne prisúdila víťazstvo Vázquezovi a zaujal najmä jeden z nich, Terry O'Connor.

Keď sa schyľovalo k oficiálnemu vyhláseniu, jednoznačne prevládal názor, že navrch mal Mexičan, ktorý pritom do ringu vstupoval v pozícii outsidera. Tak to aj videl jeden z arbitrov, na ktorého karte svietilo skóre 113:116. Ringový však nakoniec ruku dvíhal Ritsonovi. Aj v očiach druhého bodujúceho člena poroty to bolo vyrovnané stretnutie, no s tesným skóre 115:113 v prospech Brita, zatiaľ čo tretí člen partie žil akoby v inej realite a podľa neho domáci pästiar vyhral presvedčivo 117:111. O tretej karte so skóre sa intenzívne diskutovalo, bola podrobená veľkej kritike a jej autor sa šiel zodpovedať pred disciplinárnu komisiu. Výrazne mu pohoršilo aj pátranie po tom, prečo videl zápas diametrálne odlišne ako jeho kolegovia.

Na sociálnych sieťach sa objavila nepríjemná momentka z ôsmeho kola, počas ktorého si O'Connor ťukal do mobilu. Zrak mal pritom sklopený a dianie v ringu mu absolútne unikalo. Pokiaľ si počas súboja stihol vymeniť zopár správ, jeho skreslený pohľad na priebeh to vysvetľuje viac ako jasne. "Ak je to mobil (a my predpokladáme, že je), potom by BBBofC mala tohto rozhodcu okamžite odstrániť," vyhlásili promotéri okolo zdolaného Vázqueza. Problém pripúšťa aj organizácia WBC, pod ktorou duel prebiehal. "Tento obrázok je extrémne problémový pre akúkoľvek osobu, ktorá pracuje v prostredí boxu," vyhlásila k incidentu, no výsledok disciplinárky rozhodcu očistil. Ide vraj o veľmi skresľujúci uhol a môže si niečo vpisovať do svojich poznámok. Problémom tak ostávajú "len" body, nekorešpondujúce s priebehom duelu.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora
Tagy: Box rozhodca