Bojové športy - 26.11.2020 21:56

Zákaz knokautu pri Tysonovej exhibícii rušia

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Návrat Mikea Tysona do ringu po pätnástich rokoch sa uskutoční už túto nedeľu a dolaďujú sa posledné formality - výsledok. Už nejaký čas promotéri naznačovali, že nemožno očakávať K.O. a pre oboch to bude skôr česť vo veteránskom veku absolvovať takýto zápas. Štátna atletická komisia v Kalifornii dokonca presadzovala, aby si boxeri nasadili helmy, no to Tyson aj Roy Jones Jr. rázne odmietli. Napriek tomu bude mať ich konfrontácia niekoľko poupravených pravidiel a hovorilo sa o nej dokonca ako o "exhibičnom sparringu". To sa na poslednú chvíľu mení a organizátori priznávajú, že predčasný koniec nie je úplne vylúčený.

Dalo sa to tak trochu čakať. Asi nikto nechce vidieť dvoch päťdesiatnikov, ktorí sa budú 16 minút "oťukávať" a nakoniec sa ešte spokojne obijmú, ako to perfektne zvládli. Verejnosť zaujíma to, koľko zo svojej zúrivosti dokázal "železný Mike" udržať a či sa jeho výkon bude aspoň čiastočne podobať tomu z 80. rokov. Videá a fotografie z tréningov naznačujú, že je rodák z New Yorku vo vynikajúcej forme, ale zápasová realita môže byť odlišná. Obavy z predstieraného zápasu sa nenaplnia a obaja sľúbili, že do toho pôjdu naplno. "Bude to také skutočné, aké len môže byť! Určíme víťaza, knokaut je povolený a bude sa aj bodovať," zhrnuli promotéri pred blížiacom sa akciou.

Aj v otázke rozhodcov evidentne nastali zmeny. Pôvodným plánom bolo, že WBC pozve troch čestných hostí, ktorí v nedávnej minulosti získali opasok a tí budú formálne zastávať miesto bodových rozhodcov. Dnes už je plán iný a aj systém bodovania bude taký, akoby sa pästiari stretli v ostrom zápase. Lepší z nich si dokonca odnesie špeciálny opasok WBC Frontline Battle Belt, ktorý bol vytvorený špeciálne pre túto exhibíciu. Tá je vypísaná na osem dvojminútových kôl a boxovať sa bude v 12-uncových rukaviciach, v ktorých sa zvyčajne realizujú ľahké sparringy a využívané sú viac ľahkými váhami.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora