Bojové športy - 19.03.2021 23:01

Duel Fury - Joshua má až osem potenciálnych dejísk

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Naplánovanie očakávaného zápasu v boxe medzi Tysonom Furym a Anthonym Joshuom stojí veľmi veľa práce. Nie však preto, že by pandémia nedovoľovala nikde na svete organizáciu veľkého eventu s fanúšikmi. Podľa promotérov do úvahy pripadá až osem rôznych destinácií naprieč celým svetom a každá z nich má svoje plusy aj mínusy. Súboj o honor najlepšieho britského boxera súčasnosti by sa mohol uskutočniť v arabskom svete, v Las Vegas, Londýne aj na ázijskom kontinente.

Už v predstihu sa o konfrontácii hovorí ako o najväčšom zápase britskej histórie. Joshua v lete 2019 zaznamenal prvú kariérnu prehru, no rehabilitoval sa za ňu víťaznou odvetou proti Andymu Ruizovi Jr. a v decembri 2020 zvýšil počet kariérnych víťazstiev na 24, keď knokautoval Kubrata Puleva. Fury je vo svojich 31 zápasoch nezdolaný. Po remíze s Deontayom Wilderom koncom roka 2018 zdolal Toma Schwarza, Otta Wallina a vo februári 2020 v odvete aj amerického "bronze bombera". Vzájomný zápas dvoch Angličanov má prísť ešte v roku 2021 a doladiť treba už "len" halu, v ktorej sa tak stane.

Dlhší čas stále populárnejšou lokalitou je Arabský polostrov. Uvažuje sa preto o Katare, Saudskej Arábii aj Spojených arabských emirátoch. Oboch tam pritom už fanúšikovia videli. Joshua odboxoval víťaznú odvetu s Ruizom v Diriyahu, Fury sa ukázal na wrestlingovej šou. Ultramodernú halu s veľkou kapacitou je schopný ponúknuť aj Singapur. Región juhovýchodnej Ázie navyše má v bojových športoch bohatú tradíciu a aj v minulosti sa tu niekoľko "super-fightov" uskutočnilo. Singapurské reštaurácie už sú otvorené, no v platnosti ešte je niekoľko opatrení, ktoré by veľký zápas komplikovali.

Keď je reč o opatreniach, práve preto sa Londýn či Las Vegas nespomínajú na prvom mieste. Promotéri sa nechali počuť, že 100-tisíc fanúšikov vo Wembley v júni je veľmi málo pravdepodobná predstava a nechcú nikomu dávať falošné nádeje. Podobná úvaha platí aj o Amerike, hoci "Mekka bojových športov" by podobný duel hostiť mala. Lepšia situácia je v Číne, pričom ostrov Macau už bol v minulosti spomínaný ako potenciálne dejisko. Nedisponuje však dostatočne veľkou halou. Na rozdiel od Ruska. O tom sa zatiaľ hovorí veľmi opatrne, ale Briti otvorene zvažujú aj východnú Európu.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora