Bojové športy - 28.05.2021 12:26

Bojovník nepovoľoval zovretie, rozhodca ho začal škrtiť

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Situácia ako z paródie na zmiešané bojové umenia bola k videniu v Kirgizsku počas turnaja organizácie World Ertaymash Federation, ktorá sa špecializuje na angažovanie zápasníkov zo stredoázijského regiónu a popularizuje pritom bojový štýl Kulatuu. Práve na tejto scéne debutovala hviezdna Valentina Ševčenková predtým, ako začala žať celosvetovú slávu. V súčasnosti sa o bojovníkoch z tejto scény u nás veľa nevie, no môžeme akurát krútiť hlavou nad záverom zápasu medzi Doolotbekom Narmatovom a Saidburchonom Saidakbarovom.

Narmatov mal jasne navrch, duel získal od začiatku pod svoju kontrolu a po necelých dvoch minútach súperovi nasadil precíznu gilotínu. Ten zovretie nevydržal a rezolútne odklepal. To neušlo pozornosti blízko postaveného rozhodcu a cítiť to jednoznačne musel aj dominantný bojovník. Svoje zovretie však napriek tomu odmietal povoliť a držal ho aj napriek slovnému napomenutiu arbitra a jeho intenzívnej snahe submisiu roztrhnúť a ukončiť. Ten preto vyhodnotil, že na to musí ísť inak a obomi rukami sa chopil krku Narmatova, ktorého začal škrtiť. Až následne submisiu konečne ukončil a zápasníci mohli ísť od seba.

Zvyšok pobytu v klietke nezdolaného kirgizského bojovníka z perovej váhy prebiehal akoby nič. Oslávil svoje víťazstvo, rozhodca vrátil na nohy zdolanéno Saidakbarovu a potom prišlo oficiálne vyhlásenie víťaza tejto konfrontácie. Víťazovi sa však dostalo veľkej kritiky, video vyšlo aj mimo ázijského kontinentu a verejnosť sa zhoduje na tom, že presne takýto typ správania môže viesť ku zákazu účastí na bojoch v klietke. Ide totiž o tvrdý šport, ale pokiaľ ide o bezpečnosť, pravidlá sú pomerne striktné. V tomto konkrétnom prípade nešlo len o česť či hrdosť, ale takýmto intenzívnym a dlhým škrtením je teoreticky možné človeka usmrtiť.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora
Tagy: MMA rozhodca