Bojové športy - 28.08.2021 11:21

Krok správnym smerom? WBA ruší dočasné tituly, dvom boxerom ich odobrala

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Dočasné tituly majú v bojových športoch mnohých odporcov, no zároveň majú svoje opodstatnenie. Keď sa fighter týždne pripravuje na zápas proti úradujúcemu šampiónovi, no ten nemá možnosť nastúpiť, z objektívnych alebo subjektívnych dôvodov, nastane veľmi nepríjemný pocit premrhaného času, energie a nenaplnenia cieľa bez možnosti vôbec oň bojovať. Práve tak vznikla myšlienka dočasného titulu, kedy sa proti sebe postavia dvaja najvyššie postavení vyzývatelia. Keď sa šampión vráti do akcie, automaticky má naplánovaný duel práve s víťazom tohto súboja a dočasný opasok po ich konfrontácii zaniká.

WBC dokonca udeľuje dočasné tituly aj víťazom pyramíd či eliminácií a takto sa k opasku dostal napríklad Dillian Whyte, hoci nie je renkingovou jednotkou ťažkej váhy a nezdolal Anthonyho Joshuu, ktorý je držiteľom dokonca troch titulov svojej váhovej kategórie. Opačným smerom sa vydala WBA, ktorá sa rozhodla, že dočasné tituly ruší a jej právoplatný šampión bude v každej váhe už len jeden. Od zeleného stola tak o svoje postavenie prišli britskí pästiari Chris Eubank Junior a Daniel Dubois, ktorí teraz hľadajú najrýchlejšiu možnú cestu k právoplatnému honoru kráľa divízie.

Na dopracovaní ďalšieho postupu momentálne pracujú aj čelní predstavitelia World Boxing Association. Veľmi pravdepodobné je, že im bude pridelená pozícia hlavného vyzývateľa strednej respektíve ťažkej váhy, čo je v prípade Duboisa problém. Joe Joyce ho na konci roka 2020 nepustil vyššie rebríčkom ťažkej váhy a hoci sa medzičasom z prvej kariérnej prehry v šestnástom zápase odrazil výhrou na KO v druhom kole, na leto už má naplánovaný zápas. Špecializovaný portál Boxrec ho navyše v tejto váhe eviduje až na 20. priečke a k Joshuovi je to ešte pridlhá cesta. Eubank má bilanciu 30-2, vyhral najaktuálnejších päť zápasov a v podstate nič nebráni naplánovaniu jeho zápasu s Erislandym Larom.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora