Program
Bojové športy - 12.01.2022 15:24

Bitka v telefónnej búdke aj pretláčanie nohou. Bojový cirkus stále populárnejší

Huste Autor: Huste | Zdroj: huste.tv/youtube

Pravoverní fanúšikovia MMA budú veriť, že trend tohto športu nikdy nezačnú udávať šialení promotéri z Poľska alebo Ruska. Nemusel by to však byť ani žiaden z divokých Ázijčanov. Aj na našom webe sme v minulosti už písali o tímových zápasoch v tomto športe, súbojoch jedného bojovníka proti presile alebo silovej konfrontácii muža so ženou. Thajská organizácia "Fight Circus" ide ešte ďalej, no v jej prípade to je viac recesiou ako seriózne vnímaným bojovým turnajom. Svedčí o tom prístup moderátorov a komentátorov, odev všetkých zúčastnených a aj angažovanie experta formátu Boba Sappa, ktorý síce má za sebou kvalitnú minulosť v K1, ale niekoľkými hereckými rolami potvrdil, že sa mimoriadne vážne mimo ringov a klietok neberie.

Samotné disciplíny majú tiež podobu, akoby ich nik dvakrát nepremyslel a z papiera sa šlo priamo do ostrej realizácie. Príkladom bol výsledok úvahy o tom, či klietka s deväťmetrovým priemerom nie je priveľká a či by nebol zaujímavejší full-contact súboj s aktérmi priam prilepenými na seba. Zatvorili ich do telefónnej búdky, kde pästiari začínajú chrbtom k sebe a na povel sa zvrtnú a ich cieľom je ubiť súpera. Padajú nielen údery a kopy, ale aj bolestivé zavadenia priamo vo vnútri búdky, ktorej steny a dvierka držia pritisnuté k sebe chlapi, dajme tomu dobrovoľníci alebo usporiadatelia. Bránenie sa je nemožné, takže obom súperom neostáva nič iné, len do seba búšiť čo najsilnejšie a najefektívnejšie.

Turnaj "Fight Circus" s poradovým číslom tri mal podtitul "Podrž mi pivo" a chvíľami to naozaj vyzerá tak, že okoloidúcich zaujala konkrétna atrakcia a tak sa prihlásili. Takou disciplínou je napríklad bizár v podobe pretláčania nohou, pri ktorom si obaja zúčastnení ľahnú na chrbát, nohami smerujúcimi k sebe. Na pokyn začínajú tlačiť a princíp je pritom veľmi podobný, ako pri štandardnom pretláčaní alebo arm-wrestlingu. Občas sa však zúčastniť nedá a človek len s pozastaveným rozumom hľadí na to, čo sa deje. 69-miliónové Thajsko by možno bolo schopné nájsť dostatok siamských dvojčiat, ktoré sú ochotné vstúpiť do ringu a dať si zápas v kickboxe. Našťastie, až do takého extrému sa nešlo a "siamskú" podobu súboj nadobudol tým, že dvojice boli navlečené do jedného veľkého trička.

Okamžite zrealizovaným nápadom je aj "Batsh*t Boxing". Boxeri sa na začiatok zápasu musia desaťkrát zvrtnúť okolo bejzbalovej palice a potom sa pustia do zápasu. Ten vyzerá presne tak, ako si predstavíte súboj dvoch mužov, ktorým sa nepríjemne krúti hlava. Rovnakou bizarnosťou je aj preťahovanie krkom, ktoré rozhodne pre krčnú chrbticu nie je zdravou záležitosťou, ale čo by Fight Circus nespravil pre pobavenie svojho publika, zahŕňajúceho niekoľko desiatok tisíc ľudí. Na sociálnych sieťach a rovnako na videoplatformách sa totiž jeho výstupy objavujú cez rôzne zdroje, kanály a profily. Skrátka, podobne neupratané ako samotná súťaž.

Tagy: Rusko MMA