UFC - 01.01.2019 13:26

Videonávrat k UFC 232: Namiesto rekapitulácie, najlepšie na koniec

Zdroj: huste.tv

Koncoročné rekapitulovanie športového roka sa týka aj Ultimate Fighting Championship, ktorý si ho však musel nechať až na posledné chvíle kalendárneho roka 2018. 29. decembra sa totiž uskutočnil poriadne rušný event - UFC 232. Pozornosť pútal aj preto, že len pár dní pred jeho uskutočnením bol presťahovaný z Las Vegas do kalifornského Inglewoodu, čo je takmer štyristo kilometrov vzdušnou čiarou. Búrili sa najmä švédski priaznivci, ktorí už mali zakúpené letenky aj lístky, aby videli v akcii Ilira Latifiho a Alexandra Gustafssona.

Samotný turnaj však bol mimoriadne zaujímavý aj pre svoje obsadenie. Na odvetný titulový zápas poloťažkej váhy medzi Jonom Jonesom a Alexandrom Gustafssonom sa čakalo päť rokov a obaja avizovali, že sú lepšie pripravení ako pri ich prvom vzájomnom súboji. Úspešnejší bol Američan, prezývaný "Bones", ktorý súboj ukončil v polovici tretieho kola.

Jones tak získal titul, ale zuby si brúsi aj na ten o váhu vyššie. Drží ho totiž Daniel Cormier, ktorého v kariére už dokázal zdolať. Preto, keď si ho ihneď po víťazstve v klietke odchytil redaktor Joe Rogan, jednu z otázok viedol práve týmto smerom. A Jon nesklamal: "Je tu chlapík, ktorý sa nazýva 'cham-champ'. Počuj, kto sa vzdá titulu, keď sa niekto vráti domov? Ocinko je doma, DC!" zvolal šampión. Narážal na to, že Cormier držal opasok ťažkej aj poloťažkej váhy. Keď však skončil dopingový trest Jonesa, "ľahší" opasok uvoľnil s odôvodnením, že sa ide koncentrovať na heavyweight.

Bodku za svojou kariérou v UFC možno napísal v Kalifornii člen Siene slávy B.J. Penn. Jeho vystúpenie bolo pre tento raz zaradené do "prelimination card", čiže nepatrilo medzi päticu hlavných zápasov večera. Pre štyridsiatnika z Havaja šlo o šiesty prehraný zápas v rade, naposledy vyhral ešte v roku 2010. Rok predtým pritom bojoval o titul welterovej váhy s Georgesom St. Pierrom. Nad jeho sily bol tento raz Ryan Hall a víťazstvo zaknihoval veľmi zaujímavým premetom, ktorým sa zmocnil Pennovej nohy.

Nesklamali ani ženy. Cristiane "Cyborg" Justino Venâncio a Amanda Lourenço Nunes boli bez pochýb schopné pripraviť fantastické MMA predstavenie. Snáď jediné dve v celej organizácii, ktorých tvrdosť pästí môže konkurovať aj viacerým mužom a duel, ktorý prakticky nemohol dospieť do piateho kola. Trval nakoniec len 51 sekúnd, ale bolo to viac ako intenzívne. Amanda Nunes potvrdila, že ak ju Cyborg podcení a bez bránenia sa ju bude snažiť vypnúť (čoho pri väčšine súperiek doteraz bola schopná), môže dopadnúť zle. Šlo o jej ôsme víťazstvo v rade, sedemnáste v kariére, a to už pokorila Raquel Penningtonovú, Valentinu Ševčenkovú aj Rondu Rousey.