UFC - 13.01.2019 14:29

UFC pripravuje zrejme najnadupanejší event v histórii

Zdroj: huste.tv/youtube

Ku koncu kalendárneho roka 2018 boli niektoré turnaje pod hlavičkou UFC skladané, sťahované a dopĺňané na poslednú chvíľu. Napríklad novembrový event s poradovým číslom 230 dostal svoj zlatý klinec na poslednú chvíľu, navyše jeho aktér Derrick Lewis musel na titulový zápas s Cormierom nastúpiť necelý mesiac po trojkolovej bitke s Alexandrom Volkovom. Ešte väčšie vášne rozpútalo presťahovanie UFC 232 z Nevady do Kalifornie. Čelní predstavitelia organizácie si tak možno dali predsavzatie, že v novom roku budú veľké zápasy plánovať v predstihu a zodpovednejšie. A hneď na marec je prichystaná skutočná chuťovečka. Hovorí sa dokonca o jednom z najlepšie obsadených turnajov v histórii.

Karta plná šampiónov, dva titulové zápasy a mená ako Jon Jones, Tyron Woodley, Ben Askren či Holly Holm. Také bude UFC 235 v Las Vegas. Najväčšiu pozornosť si uchmatne šampión poloťažkej váhy Jon Jones, ktorý po uplynutí trestu za doping zdolal Alexandra Gustafssona a okamžite si pýtal ďalší duel. Zaujímal sa síce o šampióna ťažkej váhy, Daniela Cormiera, ale vo svojej váhovej kategórii ešte má súpera, ktorý si titulovú šancu zaslúži. Anthony Smith v júni za 53 sekúnd zrušil veterána Rashada Evansa, už o mesiac neskôr aj Shoguna Ruu a v októbri ukončil pred limitom tretieho súpera v rade, švajčiarsku hviezdu Volkana Oezdemira. Aktuálna Smithova bilancia je 31-13 a fakt, že z predošlých siedmich zápasov zvládol až šesť, mu otvorilo cestu k boju o opasok.

Titul sa bude okrem light heavyweight udeľovať aj vo welterovej váhe. Tam aktuálne kraľuje Tyron Woodley. Rodák zo St. Louis prehrával prakticky len vo svojich začiatkoch v UFC (predtým žiaril v Strike Force), no troška investovanej trpezlivosti doňho sa vyplatila. Neprehral sedem zápasov v rade, kde je okrem víťazstiev započítaná aj jedna remíza. Knockoutoval Dong Hyun Kima, Lawlera, na body zdolal Maiu a v septembri nečakane hladko zvládol aj zápas s Darrenom Tillom. Do cesty sa mu teraz postaví "Nigerijská nočná mora" Kamaru Usman. Ten v UFC za doterajších deväť zápasov nenašiel premožiteľa. Začal proti menej zvučným menám, ale koncom roka 2017 po dlhšej dobe pripomenul horkosť prehry Sergiovi Moraesovi, v máji tohto roka bol jeho súboj s Demianom Maiom už hlavným zápasom UFC Fight Night 129 a o pol roka zdolal aj Dos Anjosa. V posledných dvoch prípadoch mu víťazstvo pridelili rozhodcovia na body.

Po takýchto dvoch súbojoch by už vo väčšine prípadov malo nasledovať len suché vymenovanie ďalších zápasov, v ktorých sa predstavia nejakí "predskokani" kvarteta hlavných hviezd. Lenže Robbie Lawler aj Ben Askren celkom určite patria medzi najlepších bojovníkov sveta welterovej váhy, a to aj bez ohľadu na to, že druhý menovaný svoje kvality dokazoval v Bellatore a neskôr v One Fighting Championship. Askrena, s bilanciou 18-0, čaká premiéra v UFC a čeliť mu bude ostrieľaný Lawler. Jeho aktuálna forma trochu kolíše, ale výhry nad "Cowboyom" Cerronem alebo Conditom sú stále dôkazom veľmi vysokej kvality, rovnako ako aktuálna šiesta priečka tejto váhy v rankingu UFC.

Ani týmto tretím zápasom najprestížnejšia organizácia zmiešaných bojových umení stále nemala dosť. Ako by chcela fanúšikom v Las Vegas odčiniť, že na poslednú chvíľu prišli o decembrový event, ktorý bol taktiež obsadený veľmi kvalitne. Do kategórie bývalých šampiónov, ktorí sú už pre potreby tohto turnaja potvrdení, spadá aj Cody Garbrandt z bantamovej váhy a Holly Holm, ženská hviezda, ktorá pred pár rokmi ťahala šnúru desiatich víťazstiev v MMA. Potom však prišli štyri prehry zo šiestich duelov, a to môže byť dôvodom, prečo jej zápasu s 23-ročnou Aspen Laddovou nebude venovaná až taká pozornosť. Súperom spomenutého Garbrandta (bilancia 11-2) bude Brazílčan Pedro Munhoz (bilancia 17-3). Pri tom všetko sa javí až ako plytvanie, že na nižšiu "preliminary card" môžu byť prenesené duely dvoch členov elitnej pätnástky poloťažkej váhy Cirkunov - Saint Preux, nedávno vystrelená dagestanská hviezda Zabit Magomedšaripov s výrazne skúsenejším Američanom Jeremym Stephensom alebo ďalšia kvalitná bitkárka Tecia Torresová s päť rokov neporazenou Číňankou Wejli Žangovou.

Avizovaný program UFC 235:
Jon Jones vs. Anthony Smith (titulový zápas poloťažkej váhy)
Tyron Woodley vs. Kamaru Usman – (titulový zápas welterovej váhy)
Ben Askren vs. Robbie Lawler
Holly Holmová vs. Aspen Laddová
Cody Garbrandt vs. Pedro Munhoz
Misha Cirkunov vs. Ovince Saint Preux
Zabit Magomedšaripov vs. Jeremy Stephens
Tecia Torresová vs. Wejli Žangová
Mickey Gall vs. Diego Sanchez
Macy Chiasson vs. Gina Mazany