UFC - 03.01.2020 18:33

VIDEO: Adesanya, Masvidal či Chabib. Takýto bol rok 2019 v UFC

Tomáš Horváth Autor: Tomáš Horváth | Zdroj: Huste.tv/Youtube

S koncom uplynulého roka si predstavitelia takmer každého športu zbilancovali priebeh posledných dvanástich mesiacov. To sa udialo aj v najprestížnejšej MMA organizácii sveta, kde sa toho počas celého roka udialo viac než dosť. Veď až v šiestich váhových kategóriach sa menili šampióni.

Prvou zmenou bola tá na tróne welterovej váhy. Svojho času suverénny šampión Tyron Woodley musel odovzdať svoj opasok nigérijskému bojovníkovi. Kamaru Usman predviedol v titulovom zápase dominantný výkon a stal sa tak historicky desiatym šampiónom welterovej váhy v UFC. Svoju pozornosť si vyslúžil aj Dustin Poirier. Ten v boji o dočasný titul ľahkej váhy porazil Maxa Hollowaya a zabezpečil si tak právoplatný titulový zápas s Chabibom Nurmagomedovom, ktorý ale následne v septembri minulého roka prehral.

Až dvakrát sa menili šampiónky v slamovej váhe žien. Najskôr Brazílčanka Jessica Andradeová zdolala Rose Namajunasovú, aby o opasok prišla v Číne, kde bola pripravená Weili Zhangová. Domáca zápasníčka ukončila duel za 42 sekúnd a stala sa tak historicky prvou čínskou šampiónkou UFC. Naopak svoj druhý titul získal Henry Cejudo. Okrem mušej váhy dominoval aj v titulovom zápase tej bantamovej, keď porazil Marlona Moraesa. Koncom roka 2019 sa však opasku mušej váhy vzdal a tak bude obhajovať už len ten aktuálny z bantamu.

Návrat medzi ťažkotonážnikov predviedol Stipe Miocic, ktorý v odvete pokoril Daniela Cormiera a vzal si tak opasok ťažkej váhy späť. Azda najdominantnejším zápasníkom roka sa stal Israel Adesanya. Bojovník strednej váhy najskôr porazil Kelvina Gasteluma v súboji o dočasný titul, aby začiatkom októbra získal právoplatný v zápase s Robertom Whittakerom. Prekvapivým šampiónom sa na poslednom číslovanom turnaji roka stal Alexander Volkanovski. Ten na body porazil dlhoročného kráľa perovej váhy Maxa Hollowaya a šokoval tak svet zmiešaných bojových umení.

Počas uplynulého roka sa uskutočnil aj jeden špeciálny duel. O opasok "BMF" si to totiž rozdali Jorge Masvidal a Nate Diaz, ktorí sú známi ako mimoriadne tvrdí fighteri. Zápas napokon musel ukončiť doktor po nebezpečnom "cute" na Diazovej tvári. Masvidal si tak po pársekundovom knokaute proti Askrenovi pripísal na svoje konto ďalší cenný skalp. A to si naňho už robí zálusk Conor McGregor...

Tomáš Horváth

Tomáš Horváth

Viac článkov od autora