UFC - 03.03.2020 17:41

Víťazstvá a potom prehra o titul. Zopakovalo sa už tretí raz

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Hájiť si v MMA vysoko pozitívnu bilanciu zápasov alebo šnúru bez prehry, je veľmi peknou záležitosťou. Podstatou bojových športov je však prepracovať sa k opasku a význam titulového súboja je neporovnateľne vyšší ako "bežné" vylepšenie štatistík. Rozprávať by vedel Joseph Benavidez, ktorý na konci februára absolvoval duel o titul v mušej váhe s Deivesonom Figueirodom. Prehral a skončilo mu obdobie troch víťazstiev.

Od svojho presunu do UFC v marci 2011 prehráva americký fighter veľmi ojedinele, avšak zväčša ide o kľúčové zápasy. Jeho bilancia v prestížnej organizácii je 15-4, no napriek tomu spálil už tri titulové šance. "Ťažko sa verí, že toto je realita. Cítim sa ako v hroznej nočnej more. Mal som veľa predstáv, ako bude vyzerať tento rozhovor po víťaznom zápase a čo všetko sa potom stane. Nenaplnilo sa to. Život vie byť krutý, každý si prechádza svojimi vzostupmi aj pádmi a toto je moja cesta," smútil priamo v klietke rodák z kalifornského Sacramenta.

Prekliatie Benavideza začalo v septembri 2012. Vo svojich úvodných siedmich zápasoch v UFC prehral jediný raz, s Demetriousom Johnsonom. Nanešťastie, šlo o duel o uvoľnený opasok mušej váhy a rozhodcovia ho v pomere 2:1 pripísali mladšiemu z dvojice. Odveta preto dávala zmysel. Tromi víťazstvami v priebehu siedmich mesiacov si o ňu povedal viac ako nahlas a v decembri 2013 obstaral s Johnsonom hlavý zápas turnaja UFC on Fox v Sacramente. V domácom prostredí však zlyhal a po dvoch minútach akcie šiel k zemi. Ani tým sa výrazne rozhodiť nenechal. Natiahol novú šesťzápasovú víťaznú šnúru, ale prišlo zranenie kolena, pre ktoré nebojoval takmer dva roky.

Vrátil sa síce prehrou so Sergiom Pettisom, ale nasledujúce tri zápasy vyhral. Vďaka tomu dostal ďalšiu titulovú šancu. Brazílčan Deiveson Figueredo sa síce s UFC ešte len zoznamuje, no v doterajšej profesionálnej kariére prehral len jediný raz a navrch mal aj proti Benavidezovi. V hlavnom zápase večera v Nofrolku sa síce dvojica najprv nešťastne zrazila hlavami, čo Američana zalialo krvou, no potom prišiel tvrdý úder pravou rukou a následné dorazenie na zemi na TKO. Opasok mušej váhy však ostal voľný, nakoľko víťaz súboja nenavážil. Dočká sa Joseph Benavidez vďaka tomu onedlho ďalšej šance?

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora