UFC - 14.05.2020 22:34

Zvyčajne je medzi nimi tridsaťkilový rozdiel. I tak sa pobili v UFC

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Váhové kategórie patria určite medzi dôležité a definujúce prvky v bojových športoch. Občas sa fighter odhodlá prejsť o váhu nižšie či vyššie, aby sa dostal k novým výzvam, prípadne ďalšiemu titulu, no pri väčšine je jasné, v ktorej divízii sa cítia najlepšie a teda v nej aj najčastejšie bojujú. Koronavírus však robí škrty aj v kalendári Ultimate Fighting Championship a citeľné to bolo na stredajšom evente v UFC Fight Night 171. Ovince Saint Preux sa na ňom pôvodne mal postaviť proti Šamilovi Gamzatovovi, no ten sa pre vyhlásenú karanténu a zatvorené hranice z Ruska nedostal a musel byť nahradený. Druhou voľbou bol Ion Cutelaba, ktorého rovnaké problémy "uväznili" v Moldavsku. Promotéri museli preto do značnej miery improvizovať a dohodli sa s Benom Rothwellom.

Naplánovaný zápas mal len jeden háčik. Saint Preux a Rothwell nie sú v rovnakej váhovej kategórii. Rozdiel v počte kilogramov medzi touto dvojicou je viditeľný už na prvý pohľad a za normálnych okolností by skúsený bojovník takto znevýhodnený do súboja nešiel. Prihliadol však na okolnosti a aj na to, že už bol takmer v závere svojho tréningového kempu a na súboj prikývol. "OSP" pritom bojuje v poloťažkej váhe, ktorej horná hranica je nastavená na 93 kilogramoch a mimo zápasov býva ešte ľahší, zatiaľ čo Rothewell je ťažkou váhou a v deň váženia sa pravidelne nachádza na maximálnej možnej hodnote - 120,2 kilogramu.

Saint Preux súhlasil s tým, že sa bude bojovať v ťažkej váhe a pred súbojom žartoval, že aspoň nemusí mať starosti s kontrolou svojej hmotnosti. Kým väčšina bojovníkov tesne pred oficiálnym vážením potrebuje ešte nejaké to kilo zhodiť, v tomto prípade bolo žiaduce ísť nahor. Displej ukázal hodnotu 109kg. Napriek všetkej snahe tak bol v klietke o vyše desať kíl ľahší ako súper, navyše nezvyknutý bojovať v takýchto podmienkach. To sa odrazilo aj na výsledku. Po troch päťminútových kolách rozhodcovia rozhodli o výhre Rothwella. Niekdajší popredný bojovník ťažkej váhy si tak pripísal druhý víťazný duel po sebe, zatiaľ čo zdolaný súper napriek odvážnym predzápasovým vyhláseniam zrejme ostane verný "light heavyweight", v ktorej to mal ešte na začiatku kalendárneho roka 2018 rozohrané veľmi sľubne. Odvtedy však prehral štyri zo svojich šiestich zápasov.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora
Tagy: MMA UFC Váha