UFC - 27.05.2020 17:41

Rozhodovanie v MMA čakajú zmeny, veľké a bezpodmienečné

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/Sherdog

Veľkým problémom športov, v ktorých víťazov určujú rozhodcovia, je ich subjektivita. Sú to len ľudské bytosti, nie vždy ich názor korešponduje s tým, čo väčšina videla z tribún alebo cez televízne obrazovky a s touto komplikáciou sa pasujú aj zmiešané bojové umenia. Pokiaľ duel neskončí knokautom alebo submisiou, výhru pripíšu niektorému z bojovníkov rozhodcovia. Z času na čas sa veľmi sporné rozhodnutie objaví aj v UFC a počas série troch turnajov za 7 dní vo floridskom Jacksonville ich bolo až rušivo veľa. Po prehre na body sa búril Marlon Vera, Edson Barboza, Angela Hillová, Ray Borg aj Yorgan de Castro. Vo viacerých prípadoch sa za zdolaného bojovníka postavili aj ďalší a verdikt označili za "okradnutie".

Zapracovávali sa návrhy, aby bol počet bodových rozhodcov zvýšený z troch na päť, aby sa odhaľovalo ich hodnotenie po jednotlivých kolách a aby boli členmi rozhodovacej komisie bývalí bojovníci, ktorí z vlastnej skúsenosti vedia vyhodnotiť, čo sa asi v klietke deje. Zámorskí odborníci sa však zhodujú, že to chce komplexnejšie kroky. Kľúčom pre UFC môže byť nový spôsob výberu rozhodcov pre jednotlivé zápasy a turnaje. Tak, ako sa v každom športe dostanú tí najlepší na MS či olympiádu, tí najlepší majú posudzovať najkvalitnejšie obsadzované turnaje MMA. Dnešná realita je taká, že sa zohľadňuje geografia a aj preto na všetkých troch turnajoch na Floride bodovali tí istí muži.

S bodovaním zápasov úzko súvisí aj návrh, že sa má zvýšiť počet kôl, ktoré dominantne ovládne jeden z fighterov. Väčšinou sa v zápise objaví 10:9 pre niektorého z aktérov, ojedinelejšie 10:8, pokiaľ má niekto skutočne navrch. To sa musí zmeniť a bez obáv by pribudnúť mohli aj kolá 10:7. Neraz sa pritom bývalí či neaktívni bojovníci ozývali cez sociálne siete a hodnotili kolo ako jednoznačné a zlomové. Rozhodcovia sa však radšej striktne držia štatistík a rezultátom je to, že verdikt len mierne priklonia na stranu dominantného borca, opisuje dianie rešpektovaný portál Sherdog.com.

Zaujímavou novinkou má byť aj komunikácia rozhodcov s médiami. Arbitri totiž po eventoch nekomunikujú, vytratia sa a nemajú priestor obhájiť svoje názory. Sporné rozhodnutie tak ostane navždy sporným. Pokiaľ by ho arbiter ihneď po turnaji vysvetlil a odargumentoval, ihneď možno hodnotiť pohľad ako vhodný alebo nevhodný a situácia sa stane precedensom do budúcna. Postreh rozhodcu totiž môže byť vecný a zmyselný. Len by sa o tom mala verejnosť dozvedieť. Podľa spomenutého zdroja obmedzený režim počas koronakrízy jasne zvýraznil tento problém a bodovanie zápasov musia postretnúť revolučné zmeny a novinky.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora