UFC - 19.12.2020 08:09

Nurmagomedov bojoval len raz. Viacerých pobúrilo jeho ocenenie

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/Instagram

Britská verejnoprávna televízia vyhlasovala najväčšie športové osobnosti roka 2020 a pustila sa tým do náročnej úlohy - porovnať neporovnateľné. Či je niekto lepší basketbalista ako iný MMA bojovník či skokan o žrdi, sa prakticky nedá podložiť faktami a ocenenie si na všeobecné prekvapenie odniesol ruský bojovník Chabib Nurmagomedov. Cenu "BBC Sports Personality World Sport Star of the Year" si každoročne odnáša športovec mimo Veľkej Británie a za ostatné roky bol takto poctený Eliud Kipchoge, Francesco Molinari aj Roger Federer. Reprezentant zmiešaných bojových umení sa pritom dočkal premiérovo.

Po svojom októbrovom ukončení kariéry získal Nurmagomedov už druhé ocenenie, keď mu v novembri pomerne bizarne vo vlasti odovzdávali medailu "Najlepšia matka". Tá mala byť odmenou za sľub, ktorý dal mame, že po otcovej smrti už do oktagonu nevstúpi, hoci v minulosti sa prezentoval niekoľkými spiatočníckymi vyhláseniami voči ženám. Očakávalo sa, že mu to spočíta odborná porota BBC, no nestalo sa. Problémy s ocenením ruského fightera majú niektorí fanúšikovia aj z čisto športového hľadiska. Za ostatných dvanásť mesiacov absolvoval jediný zápas, ktorý vyhral na škrtenie po necelých siedmich minútach.

Upravením bilancie na 29-0 sa stal Dagestánec nesmrteľnou postavou vo svete MMA, avšak zrejme nie najlepším bojovníkom všetkých čias. Vypočujte si náš nedávny podcast na túto tému.

Nemuselo by na tom byť nič zlé, ak by aj vplyvom pandémie bol ostatný rok na športové výkony poslabší. Lenže nebol. Konkurentom Chabiba bol napríklad fenomenálny LeBron James, podľa niektorých najlepší basketbalista všetkých čias. Švédsky skokan o žrdi Armand Duplantis vo februári hneď dvakrát vylepšil svetový rekord, ktorý len krátko predtým po dvoch desaťročiach stratil Sergej Bubka, a v hre bola napríklad aj golfová hviezda Dustin Johnson, čerstvý víťaz The Masters, Wendie Renardová, najdekorovanejšia futbalistka v ženskej histórii tohto športu a kapitánka suverénne najlepšieho klubu súčasnosti. Galavečer k tomuto oceneniu sa má uskutočniť 20. decembra 2020 a zároveň počas neho bude vyhlásený najlepší Brit.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora