UFC - 31.12.2020 12:33

Stovky zápasov a 83 hodín v klietke. UFC bilancuje rok 2020

Tomáš Horváth Autor: Tomáš Horváth | Zdroj: Huste.tv/Instagram/Youtube

Najprestížnejšia MMA organizácia sveta prežila napriek nepriaznivým podmienkam v roku 2020 zaujímavé obdobie. UFC dokázala napriek nútenej dvojmesačnej prestávke zorganizovať stovky zápasov, v rámci ktorých zaujali aj českí bojovníci a tiež historicky prvý slovenský zástupca.

Celkovo sa počet zápasov zastavil na čísle 456. V rámci nich strávili bojovníci v klietke neuveriteľných 83 hodín a 33 minút. Zrodilo sa 139 knokautov, 82 submisií a zvyšných 225 duelov sa skončilo na body. Do týchto štatistík prehovorili aj fighteri, ktorí sú dobre známi na československej scéne.

Svoju premiéru v UFC si v marci odbil David Dvořák. Zápasník mušej váhy zdolal na body Brazílčana Bruna Silvu a v roku 2020 stihol ešte jeden súboj. V septembri si rovnakým spôsobom poradil aj s Američanom Jordanom Espinosom a svoju bilanciu v najlepšej organizácii sveta upravil na 2:0.

Skvelý dojem zanechal pri svojom prvom zápase medzi elitou aj Jiří Procházka. Jeden zo 123 debutantov v roku 2020 nádherným knokautom uspal vysoko postaveného Volkana Oezdemira a okamžite si tak získal pozornosť organizácie. Ďalší zápas síce od júla nestihol, no na záver februára má naplánovaný atraktívny súboj s Dominickom Reyesom, ktorý by ho výrazne mohol priblížiť k titulovej šanci v poloťažkej váhe.

Slovenských fanúšikov v končiacom sa roku najviac potešil Ľudovít Klein. Mimoriadne talentovaný bojovník sa dočkal pozvánky do UFC a vo veľkom štýle sa prezentoval pri svojej premiére. Novozélanďana Shana Younga porazil po necelých dvoch minútach, keď mu pomohol signifikantný highkick. Vo váhe do 66 kilogramov sa tak môžu obávať aj ďalší fighteri, ktorým by mohol "Mr. Highlight" v budúcom roku poriadne zatopiť.

Česká republika je stále srdcovkou aj pre Machmuda Muradova, ktorý však oficiálne reprezentuje Uzbekistan. Populárny zápasník mal niekoľkokrát v roku 2020 dohodnutý zápas, no napokon sa k nemu nedostal. Počkať si tak bude musieť do 23. januára, kedy sa na turnaji UFC 257 predstaví proti Andrewovi Sanchezovi. Na rovnakom turnaji sa ukáže aj Conor McGregor v zápase s Dustinom Poirierom.

Azda najväčší rozruch však v roku 2020 vyvolal Chamzat Čimajev. Bojovník reprezentujúci Švédsko vytvoril nový rekord organizácie, keď vyhral dva zápasy v rade v rekordne krátkom čase. Stačilo mu jedenásť dní, aby sa v očiach prezidenta UFC Danu Whita stal novou hviezdou. V septembri navyše pridal aj tretie víťazstvo a upravil tak svoje skóre na 9-0. Tieto tri súboje mu dokonca nespôsobili takmer žiadne problémy, keď v nich dovedna inkasoval len jeden presný úder.

UFC bude v nastolenom trende určite pokračovať aj ďalej. Už čoskoro sa do boja vráti Conor McGregor a v pláne sú aj ďalšie súboje. Israel Adesanya by sa mal stretnúť v bitke dvoch šampiónov s Janom Blachowiczom a veľké veci možno očakávať aj od kráľa mušej váhy Deivesona Figueireda.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa UFC Europe (@ufceurope)

Tomáš Horváth

Tomáš Horváth

Viac článkov od autora