UFC - 29.01.2021 16:52

Čo po hviezdnom debute? Chandler dostane top hviezdu ľahkej váhy

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Šou víkendového UFC 257 v Abu Zabí celkom jednoznačne ukradol Dustin Poirier, ktorý ako prvý v histórii knokautoval Conora McGregora. Ta istá váhová kategória však ponúkla aj iný zaujímavý moment. Bellatorová hviezda Michael Chandler debutoval v tejto organizácii a uviedol sa knokautovaním šestky ľahkej váhy Dana Hookera. Hoci mu Novozélanďan odkazoval, že sa nikam v rebríčku predbiehať nebude, skúsený Američan to dokázal a hneď jeho druhý zápas v UFC môže byť titulový.

Nestáva sa to často, aby nováčik v Ultimate Fighting Championship dostal hneď vo svojej premiére niekoho z elitnej desiatky a organizácia by opasok možno radšej dopriala niektorej z dlhodobejších tvárí. Ľahká váhová kategória je na také bohatá a v Chandlerovom prípade sa teraz naskytá päť alternatív - Poirier, Gaethje, Ferguson, Nurmagomedov či McGregor. Nezdolaný Rus svoje obnovenie kariéry zatiaľ neavizuje a boj o opasok ešte môže byť extrémne zaujímavý.

Dustin Poirier je po výhre nad McGregorom jednotkou tejto divízie, pýta si titulový zápas a zaslúžil by si ho. Ako sme naznačili v úvode, Dana White mu do cesty skôr ako Chandlera zrejme postaví dlhodobejšieho ašpiranta. Dvojka Justin Gaethje pre dvomi rokmi Poirierovi podľahla, navyše aj jeho posledným výsledkom je prehra s Nurmagomedovom. Do úvahy však pripadá Charles Oliveira, ktorý tam pre impozantnú osemzápasovú víťaznú šnúru patrí. Minimálne po športovej stránke, ktorá v MMA nie je vždy tým najdôležitejším kritériom.

Justin Gaethje zrejme bude musieť svoju pozíciu v popredí renkingu uhájiť, a to napríklad práve proti novému nájazdníkovi Chandlerovi. Tento zápas naozaj zmysel dáva. Obaja majú k titulovému zápasu blízko, ale asi nie hneď v najbližšom zápase. Víťaza tejto konfrontácie by však už nik nespochybňoval. Cesta na trón môže 34-ročnému rodákovi z Missouri viesť aj cez Tonyho Fergusona, ktorému mal podľa niekoľkých náznakov čeliť už pri svojej premiére. "El Cucuy" ho trashtalkoval s tým, že chce konečne titul a nie vymyslených bojovníkov, o ktorých nik predtým nepočul. Oháňal sa počtom followerov, nižšou sledovanosťou Chandlerových zápasov aj jeho nedostatočnou mediálnou atraktívnosťou. Momentálne však má na konte dve prehry z najaktuálnejších dvoch vystúpení, ide o susedov v rebríčku a pre Fergusona to razom dáva zmysel. Pravda, väčší ako pre Chandlera.

Nováčik v organizácii môže pomýšľať na najväčšie méty v ľahkej váhe. Reči o okrúhlom tridsiatom víťazstve Chabiba Nurmagomedova stále dráždia a ten sa nechal počuť, že dokonalú kariéru ruskému bojovníkovi rád pokazí. Ten sa však ponáhľať nebude a pokiaľ by to mal byť Oliveira alebo Chandler, zrejme až potom, ako si siahnu na opasok. Ak Chandler nedostane titulovú šancu hneď v najbližšom zápase, je tu možnosť stretnúť sa s Conorom McGregorom. Pretože bojovať s ním chce asi každý MMA bojovník, prípadným víťazstvom by si už Američan vytvoril mimoriadne dobrú pozíciu na scéne a tento duel navyše potrebuje aj írska hviezda. Po prehre s Poirierom by potreboval presne víťazstvo, ktorým zarazí niekoho rozlet a bude môcť oznámiť, že "kráľ je späť!".

Stretne sa Michael Chandler najbližšie s Justinom Gaethjem, dostane do cesty Conora McGregora alebo vidíte najpravdepodobnejšie možnosti inak?

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora