UFC - 29.03.2021 14:33

Ako fungujú váhové kategórie v MMA?

Tomáš Horváth Autor: Tomáš Horváth | Zdroj: Huste.tv

Na uplynulom turnaji organizácie Oktagon MMA nastala situácia, ktorá nie je príliš obvyklá. Pred titulovým zápasom strednej váhy totiž šampión Karlos Vémola nesplnil váhový limit a nedostal tak príležitosť bojovať v danom zápase o opasok. Prečo však jeho súper Milan Ďatelinka titul získať mohol? Ako fungujú váhové kategórie v MMA? Pripravili sme si jednoduché vysvetlenie.

Každá váhová kategória totiž v MMA má dva dôležité limity. Jeden na titulový zápas a druhý na bežný súboj, v ktorom nejde o opasok. Primárne sa na profesionálnych turnajoch využíva deväť hmotnostných kategórií. V ženskom MMA sú najčastejšie slamová váha (strawweight), mušia váha (flyweight) a bantamová váha (bantamweight). U mužov sa vo väčšine prípadov v slamovej váhe nezápasí, no k zvyšným dvom kategóriám pribudnú perová váha (featherweight), ľahká váha (lightweight), welterová váha (welterweight), stredná váha (middleweight), poloťažká váha (light heavyweight) a ťažká váha (heavyweight).

Pokiaľ sa zápasníci stretnú v titulovom zápase niektorej z vyššie spomínaných váh, musia splniť presný stanovený limit a nemajú tak žiadnu toleranciu. Pri bežných zápasoch tolerancia existuje a zvyčajne sa pohybuje do 0,5 kilogramu. Presne toľko môže mať daný zápasník navyše oproti zápasníkovi, ktorý bojuje o titul. Jasným príkladom je nedávny súboj Karlosa Vémolu s Milanom Ďatelinkom. Zápas sa uskutočnil v strednej váhe, ktorej limit predstavuje 83,9 kilogramu pre titulový duel. V bežnom zápase tejto váhy je to 84,4 kilogramu. Ďatelinkova váha bola na oficiálnom vážení 83,85 kilogramu, čo znamená, že Slovák splnil stanovený limit. Vémola však navážil 84,5 kilogramu a prekročil tak hranicu o 600 gramov.

V takomto prípade zvyčajne zápasník dostane minimálne hodinu na to, aby sa pokúsil prebytočnú hmotnosť zhodiť. Následne sa na váhu postaví opäť a ak sa vtesná do stanoveného limitu, všetko je v poriadku a zápas nie je v ohrození. Stať sa môže však aj to, že fighter ani na ďalší pokus nenaváži. Vtedy môže jeho súper súboj odmietnuť. Ak ale aj napriek nesplneniu váhy protivníka so zápasom súhlasí, získa určitú časť jeho výplaty (prevažne v desiatkach percent). Vo Vémolovom prípade ďalšie zhadzovanie zastavil lekár, ktorý neodporúčal českému bojovníkovi ďalej chudnúť. Ďatelinka však so zápasom súhlasil, a tak získal niekoľko percent z Vémolovej výplaty. Keďže išlo o titulový duel, v takejto situácii je v pravidlách uvedené, že aktuálny šampión (napriek tomu, že opasok už má), nemôže titul získať. Jeho súper však túto možnosť naďalej má. Presne to sa stalo v súboji Vémola - Ďatelinka. Karlos síce zvíťazil, no v tejto chvíli nie je šampiónom strednej váhy Oktagonu.

Hmotnostné limity váhových kategórii v MMA:

Váhová kategória Titulový zápas Bežný zápas
slamová váha (strawweight) 52,2 kg 52,6 kg
mušia váha (flyweight) 56,7 kg 57,2 kg
bantamová váha (bantamweight) 61,2 kg 61,7 kg
perová váha (featherweight) 65,8 kg 66,2 kg
ľahká váha (lightweight) 70,3 kg 70,8 kg
welterová váha (welterweight) 77,1 kg 77,6 kg
stredná váha (middleweight) 83,9 kg 84,4 kg
poloťažká váha (light heavyweight) 93,0 kg 93,4 kg
ťažká váha (heavyweight) 120,2 kg 120,7 kg
Tomáš Horváth

Tomáš Horváth

Viac článkov od autora