UFC - 08.04.2021 13:41

Má 32 rokov a životnú formu. Covid ho aj tak dostal na JIS

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Bojuje v najlepšej organizácii sveta, čelí súperom z absolútnej svetovej špičky, drží opasok šampióna perovej váhy a premožiteľa nenašiel osem rokov. Alexander Volkanovski, hoci mnohými trochu podceňovaný, je po vyrovnanom dvojzápase s Maxom Hollowayom naďalej jednou z najväčších hviezd zmiešaných bojových umení, no koronavírus potrápil aj jeho. Pozitívne testovaný bol pred turnajom UFC 260, na ktorom mal svoj titul obhajovať proti Brianovi Ortegovi. V tom čase ešte nepociťoval žiadne príznaky, no tie sa dostavili veľmi nepríjemným spôsobom.

"Začal som cítiť čosi na pľúcach a cítil som sa zle. Potom som sa rozkašľal a mal som hlieny s krvou. Sprevádzala to horúčka, silná bolesť hlavy a vtedy som pochopil, že budem potrebovať doktora," opísal pre svoj youtube kanál nepekný zážitok, po ktorom mu röntgen odhalil covidový zápal pľúc. Napriek tomu bol poslaný domov s tým, že ako mladý a športujúci človek by mal liečenie zvládnuť bez liekov. Nestalo sa. Pre zhoršujúci sa kašeľ, problémy s dýchaním a zníženou frekvenciou tlkotu srdca bol opäť hospitalizovaný.

Volkanovski priznáva, že sám svojou psychikou liečeniu rozhodne nepomohol. Ako športovec dobre pozná správanie svojho tela a tep či srdce si pravidelne kontroluje. Fakt, že sa mu stále spomaľuje, ho značne znervóznil. Rozmýšľal nad tým, že ak by sa zápal nejakým spôsobom z pľúc preniesol aj na srdce, športovú kariéru môže zabaliť. Ak nedopadne ešte horšie. "Doktori ma uisťovali, že som mladý a zdravý, takže to moje srdce zvládne. To ma upokojilo, no počas noci sa moja srdcová frekvencia znížila na 35 úderov za minútu. To je veľmi málo," podelil sa o niekoľko detailov.

Ako sa krv začala vytrácať z jeho hlienov, zlepšilo sa aj dýchanie a reagovalo aj srdce. Z nemocnice bol prepustený, no na návrat do klietky to zďaleka nie je. Ďalším krokom bude návrat do tréningového procesu s približne päťdesiatpercentnou záťažou oproti tomu, na čo bol zvyknutý za zdravého stavu. Potom bude postupne pridávať a sám verí, že následky nebudú dlhodobé či dokonca trvalé. Svoj príbeh vyrozprával najmä preto, aby upozornil, že aj pre mladého športovca vie byť Covid veľmi nebezpečný. "Celá táto vec s vírusom nie je vtipom. Myslím si, že ak by som žil menej zdravo, problémy by som mal ešte väčšie. Ako viete, ľudia na to umierajú a treba to brať vážne. Sám som sa snažil byť opatrný, ale je to veľmi nepredvídateľná vec," skonštatoval.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora