UFC - 26.04.2021 15:39

Sú odtiaľ traja šampióni. UFC plánuje event v Afrike

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

Kamaru Usman vybojoval opasok vo welterovej váhe v marci 2019, o mesiac neskôr vystúpil na trón strednej váhy dlhodobo neporaziteľný Israel Adesanya a v marci 2021 partiu doplnil Francis Ngannou v ťažkej váhe. Až traja z aktuálnych siedmich šampiónov váhových kategórií UFC majú svoje korene na africkom kontinente a je preto prirodzené, že záujem o tento šport aj organizáciu v tomto regióne rapídne vzrástol. V tom tkvie aj veľký finančný potenciál, ktorý by Ultimate Fighting Championship mohol vyťažiť a začína na tom pracovať. Po vypredanom galavečeri UFC 261 oznámil Dana White prípravu eventu na tomto kontinente, ktorý najslávnejšia organizácia doteraz nikdy nenavštívila.

Stane sa tak v roku 2022, ale načasovanie tejto informácie bolo veľmi dobré - len pár desiatok minút potom, ako "Nigérijská nočná mora" Kamaru Usman obhájil svoj titul proti Jorgemu Masvidalovi a svoju profesionálnu kariérnu bilanciu upravil na 19-1. Všetci traja aktuálni držitelia opaskov sa na africkom turnaji takmer určite nepredstavia, obzvlášť ak by malo ísť o tri titulové zápasy. Minimálne jeden by však svoj opasok v tomto regióne obhajovať mal. "Hľadáme miesto, kde by sme event mohli zorganizovať, ale už teraz sa naň veľmi teším," povedal nadšene White na tlačovej konferencii.

Afrika pritom v minulosti už dostala košom. Keď v septembri 2019 Ottman Azaitar debutoval v UFC, veľmi túžil priviesť túto organizáciu do krajiny, z ktorej má predkov - do Maroka. Jeho snaha zatiaľ vypočutá nebola, no s bilanciou 13-0 v nabitej ľahkej váhe má minimálne potenciál na africkom turnaji bojovať. Okrem spomenutých by sme v hre našli viacerých afrických bojovníkov. O miesto na scéne v strednej váhe bojuje Kamerunčan Tafon Nchukwi aj Juhoafričan Dalcha Lungiambula, v ľahkej váhe dáva o sebe vedieť krajan druhého menovaného Don Madge, víťazný debut vo welterovej váhe si v októbri prežil Dricius Plessis, rovnako z Juhoafrickej republiky. Vzhľadom na vzostup afrických bojovníkov sa zrejme bude poľovať aj na nové talenty z tejto oblasti, no väčší problém môže byť s nájdením vhodnej haly. Vzhľadom na početnosť a finančné možnosti patrí Južná Afrika medzi favoritov, Usman aj Adesanya však majú korene v Nigérii.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora