Cyklistika - 05.08.2020 23:06

Hororový finiš, jazdec prežil 5-hodinovú operáciu, pre vinníka žiadajú súd

Toto je dychvyrážajúci záver úvodnej etapy cyklistických pretekov Okolo Poľska. Finiš v podaní Holanďanov Dylana Groenewegena s Fabiom Jakobsenom nabral tragické rozmery.

Po ich kolízii sa na cestu dostali bariéry a cez ne padali ďalší pretekári. Víťaz Groenewegen sa síce dokĺzal do cieľa, ale neskôr ho diskvalifikovali. Jakobsena uznali víťazom, ale momentálne má iné problémy - čaká ho ťažká operácia a bojuje o svoj život.

Aktualizácia:
Jakobsen má za sebou 5-hodinovú operáciu, nemá poškodený mozog ani miechu. Lefevere žiada súd pre Groenewegena
Šprintérska dráma v závere prvej etapy 77. ročníka cyklistických pretekov Okolo Poľska mala smutnú dohru. Holandský jazdec tímu Deceuninck-QuickStep Fabio Jakobsen v nemocnici bojuje o život po tom, čo vo vysokej rýchlosti krátko pred cieľom prerazil bariéru a ocitol sa mimo trate. K šialene vyzerajúcemu pádu mu "dopomohol" krajan z tímu Jumbo-Visma Dylan Groenewegen, ktorý ho vytlačil až k bariére, cez ktorú 23-ročný Jakobsen preletel. Priamo na mieste ho najprv polhodinu oživovali záchranári a neskôr ho previezli v umelom spánku do nemocnice s poraneniami hlavy a hrudníka.

Polnočnú správu z nemocnice pre poľské médiá poskytol šéflekár Pawel Gruenpeter: "Cyklista nemá poškodený mozog ani miechu, má však početné poranenia tváre. Jeho stav je vážny, ale stabilizovaný." Belgický tím Deceuninck-QuickStep na svojom webe skonštatoval podobné závery: "Diagnostický test neodhalil poranenie mozgu alebo miechy, ale vzhľadom na závažnosť viacerých poranení je stále v komatóznom stave. Ďalšie informácie budú k dispozícii v priebehu nadchádzajúcich hodín. Chceli by sme sa poďakovať všetkým fanúšikom za srdečnú podporu."

Vo štvrtok ráno Poliaci pridali ďalšie aktuálne informácie po skončení náročnej operácie, ktorá trvala od polnoci do pol šiestej ráno. "Cyklista má poranený hrudník, preto sa mu ťažko dýcha. Najzávažnejšie sú však poranenia tváre. Jeho stav je naďalej vážny, ale ešte dnes sa pokúsime o jeho prebudenie z umelého spánku. V dôsledku kraniofaciálnej traumy bol chirurgický zákrok veľmi komplikovaný. Operujúci lekár potvrdil, že postup pri zákroku bol nezvyčajný," informoval lekársky tím z Nemocnice svätej Barbary v Sosnowci, cituje ho portál onet.pl. Operatér Peter Gruenpeter ešte krátko dodal: "Operácia bola naozaj náročná, ale udiala sa bez komplikácií. Na základe výsledkov tomografie by nemalo dôjsť k poškodeniu nervového systému. Od anestéziológov viem, že dnes uvažujeme zobudiť ho z kómy."

Veľmi rozhorčene reagoval na stredajší záver etapy v Katoviciach šéf tímu Deceuninck-QuickStep Patrick Lefevere. Na sociálnej sieti napísal, že počínanie Gronewegena v šprinte nemalo nič spoločné s cyklistikou. "Toto bol kriminálny skutok, ktorý musí skončiť pred súdom. Tento chlapec by mal skončiť vo väzení," napísal Lefevere na twitteri. Dlhoročný cyklistický guru musel v stredu prijať ešte jeden negatívny fakt ohľadom svojho pretekára. Na klasike Miláno - Turín sa v záverečnom páde ocitol aj Belgičan Yves Lampaert a odniesla si to zlomená kľúčna kosť.

Po diskvalifikácii Groenewegena prisúdili víťazstvo v 1. etape pretekov Okolo Poľska práve Jakobsenovi. Ten však z pochopiteľných dôvodov už do pretekov nezasiahne, Líderský dres si vo štvrtok na seba nenavlečie ani druhý muž celkovej klasifikácie Francúz Marc Sarreau. Jeho tímu Groupama-FDJ oznámil, že zranené rameno mu nedovolí vyštartovať do 2. etapy. Priebežným prvým mužom pretekov sa tak stane Poliak Kamil Malecki z tímu CCC. "Vo vzniknutej situácii bude lídrom Malecki. Síce skončil až na 62. mieste v 1. etape, ale bonusmi sa posunul až na tretie miesto v celkovom poradí," vysvetlil onet.pl.

Dvadsaťtriročný Jakobsen je držiteľ 18 víťazstiev v profipelotóne. Piate v poradí sa zrodilo pred necelými dvoma rokmi v Galante v záverečnej etape pretekov Okolo Slovenska. Dvadsaťsedemročný víťaz štyroch etáp na Tour de France Groenewegen dal len nedávno prostredníctvom sociálnej siete na známosť, že vo februári 2021 sa stane otcom. Teraz ho však po vylúčení z pretekov Okolo Poľska čaká aj vypočúvanie disciplinárnou komisiou Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI). Jeho bezohľadný štýl šprintu v Katoviciach bude mať zrejme za následok aj ďalšie sankcie od UCI.

"Sme rozhorčení nebezpečným prístupom Dylana Groenewegena, ktorý poslal Fabia Jakobsena do bariér niekoľko metrov pred cieľom etapy, čo viedlo k hromadnému pádu v 1. etape pretekov Okolo Poľska. Rozhodcovský panel Holanďana okamžite vylúčil z pretekov. Takéto správanie považuje UCI za neprijateľné a celú záležitosť postúpi disciplinárnej komisii. Tá rozhodne o ďalších sankciách, ktoré budú primerané závažnosti vzniknutej situácie," napísala UCI vo svojom stanovisku.

Druhá etapa pretekov Okolo Poľska vedie z Opole do Zabrze a meria 151,5 km.

Tomáš Magáth

Tomáš Magáth

Viac článkov od autora