Cyklistika - 21.09.2020 16:02

Prešľap na Okolo Luxemburska: pelotón prekvapila dodávka

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/Twitter

Veľa vysvetľovania Medzinárodnej cyklistickej únii majú pred sebou organizátori prestížnych pretekov Okolo Luxemburska. Tohtoročnú edíciu poznačili ich obrovské chyby, ktoré mohli mať na svedomí vážne nehody a s nimi aj seriózne zranenia. Ide pritom o podujatie, ktoré svoju históriu píše od roku 1935 a v súčasnosti už má rating druhej najprestížnejšej kategórie podujatí v tomto športe.

Vrchol prišiel v poslednej piatej etape, keď v jednej zo zákrut pelotón cyklistov prekvapila odstavená dodávka. Tí si ju všimli v poslednej chvíli, čo spôsobilo hromadný pád a značné zdrženie. Ku kolízii s civilnou dopravou pritom došlo už v úvodnej etape a UCI incidenty označila za neakceptovateľné. Okrem toho, že podujatie bude predmetom vyšetrovania, diskusií a dajú sa očakávať vyvodené dôsledky, sťažnosti podalo niekoľko tímov aj individualít. Medzi prvými vzbúrenými bol Litovčan Ignatas Konovalovas, ktorý sa v jednom momente ocitol uprostred cestnej premávky a organizátorom za to ironicky zatlieskal.

Keď sa cyklisti nemôžu spoľahnúť na zabezpečenie podobných "samozrejmostí" a na okraji cesty ich napríklad môže prekvapiť parkujúci autobus, ťažko sa môžu koncentrovať na svoj výkon. S otrasnými podmienkami v Beneluxe sa najlepšie vysporiadal Talian Diego Ulissi z tímu UAE Team Emirates, ktorý preteky vyhral pred druhým Markusom Hoelgaardom a tretím Aimom De Gendtom.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora