Cyklistika - 09.10.2020 12:03

Monument Paríž-Roubaix tento rok nebude

Tomáš Magáth Autor: Tomáš Magáth | Zdroj: sita/huste.tv

Klasikárska cyklistická sezóna prišla o jeden zo svojich tradičných vrcholov. Slávne preteky Paríž-Roubaix, ktoré pred dvoma rokmi vyhral Peter Sagan, sa neuskutočnia. V apríli ich stopla prvá vlna pandémie koronavírusu a aktuálne zasa druhá. Náhradný termín mal byť 25. október. Najbližšia edícia je na programe 11. apríla 2021.

Paríž-Roubaix oficiálne zrušili pre stúpajúci počet nakazených na ochorenie COVID-19 na severe Francúzska. "Musíme akceptovať odporúčania ministra zdravotníctva Oliviera Vérana a tiež miestnych prefektúr, kde sa mali preteky konať. Stopka platí pre 118. ročník pretekov mužov aj prvý ročník Paris-Roubaix Femmes, ktoré sa mali konať 25. októbra. Je nám to veľmi ľúto. Uvedomujeme si, aké je toto podujatie populárne, ale nemali sme na výber. Uvidíme sa na kockách tohto najväčšieho monumentu v budúcej sezóne," informovali organizátori z ASO, citoval ich aj špecializovaný portál Cyclingnews.

Preteky Paríž-Roubaix sa prvýkrát konali už v roku 1896 a dosiaľ sa neuskutočnili iba sedemkrát vo vojnových rokoch. Štyri ročníky zrušila I. svetová vojna (1915 - 1918) a tri zasa II. svetová vojna (1940 - 1942). Sagan vyhral v roku 2018 "Kráľovnú klasík" po odvážnom sóle a dostihnutí dvojice jazdcov v úniku. V samom závere po bezmála 257 km si to na staručkom velodróme v Roubaix víťazne rozdal so Švajčiarom Sylvanom Dillierom. Prvýkrát od roku 1981 sa vtedy stalo, že Paríž-Roubaix ovládol jazdec v dúhovom drese majstra sveta.

Tomáš Magáth

Tomáš Magáth

Viac článkov od autora