Cyklistika - 03.07.2021 15:21

Krôčik od historického maxima. Cavendish ako Fénix

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

V stredu si hviezdny cyklista Mark Cavendish pripísal svoju 32. vyhranú etapu na pretekoch Tour de France a už len dve prvenstvá ho delia od historického zápisu Eddyho Merckxa, ktorý bicykloval v 60. a 70. rokoch. Novinári píšu o tohtoročnom Cavendishovi ako o legendárnom Fénixovi, ktorý vstáva z popoľa a chytá akýsi druhý kariérny dych. Brit je napriek tomu voči veľkohubým vyhláseniam opatrný a po šiestej etape žiadne veľké slová o prekonaní historického maxima do sveta nevyslal. Na výslní bol naposledy v roku 2016, kedy zaokrúhlil počet víťazných etáp na Tour na tridsať a ďalšie pridával veľmi nepravidelne.

Pred aktuálnou sezónou sa vrátil do tímu Deceuninck–QuickStep a známe prostredie malo naňho evidentne blahodarný účinok. Preteky majú za sebou sedem z plánovaných 21 etáp. Cavendish bol dvakrát prvý a legendárneho Merckxa má na dosah. "Ani nevyslovujte to meno! Nemyslím na nič. Práve som vyhral etapu na Tour de France. Či by to bola moja prvá alebo 32., práve som vyhral etapu na Tour de France. To je vec, na ktorej ľudia pracujú celý život a ja som za to veľmi rád. Ak som dosť dobrý na to, aby som ich vyhral päťdesiat, tak som dosť dobrý na to, aby ich bolo päťdesiat. Ak nebudem dosť dobrý na to, aby som vyhral ďalšiu, čo už," povedal krátko po šiestej etape v obkľúčení novinárov.

Ako prvý preťal cieľ v Châteauroux. Práve tam sa v roku 2008 tešil zo svojej prvej vyhranej etapy na slávnych francúzskych pretekoch a naposledy bol na najvyššom stupienku v roku 2011. Priznal, že víťazstvo na tomto mieste po desiatich rokoch je preňho výnimočným a krásnym momentom. 36-ročný rodák z britského Ostrova Man je na čele bodovacej súťaže a aktuálnym držiteľom zeleného dresu. Pred druhým Van der Poelom má 65-bodový náskok. Tréneri dokonca avizujú, že jeho šprintérske dáta vykazujú lepšie čísla ako v roku 2015. Dosiahnutie ikonického čísla 34 teda vôbec nemusí byť nereálne, rovnako ako ani udržanie zeleného dresu. Konkurenti pritom s Cavendishom príliš nepočítali a napríklad Peter Sagan v televíznom rozhovore avizoval, že väčšie šance ako šprintérom dáva univerzálnym cyklistom, typu Michael Matthews alebo Sonny Colbrelli.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora